x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China îndeamnă ţările din Asia de Sud-Est să nu devină "piese de şah" ale marilor puteri

China îndeamnă ţările din Asia de Sud-Est să nu devină "piese de şah" ale marilor puteri

12 Iul 2022   •   10:00
China îndeamnă ţările din Asia de Sud-Est să nu devină "piese de şah" ale marilor puteri

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a îndemnat naţiunile din Asia de Sud-Est să nu devină "piese de şah" utilizate de marile puteri într-o regiune care, în opinia sa, riscă să fie reconfigurată de factori geopolitici.

Într-un discurs rostit luni la o reuniune a Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), Wang Yi a afirmat că multe state din această zonă sunt supuse presiunilor pentru a se alinia unui grup ori altuia. "Trebuie să izolăm această regiune de calculele geopolitice. Ţările nu trebuie să devină piese de şah în rivalităţile marilor puteri, trebuie ferite de presiuni. Viitorul regiunii trebuie să fie în mâinile noastre", a declarat ministrul chinez de Externe, citat de agenţia Reuters.

Ţările din sud-estul Asiei sunt vizate de mult timp de presiunile generate de rivalitatea strategică dintre Statele Unite şi China. Administraţia de la Beijing revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud, invocând delimitări teritoriale istorice, astfel că există litigii între China şi alte naţiuni din cadrul organizaţiei ASEAN.

În urmă cu câteva zile, Wang Yi s-a întâlnit cu secretarul de Stat american, Antony Blinken, cu ocazia reuniunii G20 din Indonezia. Cei doi demnitari au catalogat discuţiile drept "sincere". Ministrul chinez de Externe a declarat că i-a propus lui Blinken stabilirea unor reguli clare şi susţinerea intereselor regionale în zona Asia-Pacific.

"Principalele elemente se referă la susţinerea centralităţii organizaţiei ASEAN, la susţinerea cadrului actual corporativ regional, la respectarea drepturilor legitime şi a intereselor în zona Asia-Pacific, în loc să se încerce antagonizarea sau limitarea celeilalte părţi", a subliniat ministrul chinez de Externe.

În acelaşi timp, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a denunţat luni, în cursul unei vizite în Japonia, intensificarea activităţilor militare chineze, avertizând că Beijingul generează "provocări la nivel mondial". Annalena Baerbock a observat, conform publicaţiei Der Spiegel, că armata chineză a intensificat activităţile militare în largul Taiwanului şi în zone disputate din Marea Chinei de Sud şi din Marea Chinei de Est. "Comportamentul robust al Chinei generează provocări la nivel mondial. Se confirmă din ce în ce mai mult că atunci când sunt urmărite interesele proprii, respectarea regulilor nu mai este absolut necesară. Această atitudine pune în pericol convieţuirea noastră şi pacea", a afirmat Annalena Baerbock cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Tokyo cu ministrul japonez de Externe, Yoshimasa Hayashi.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China