x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China se pregătește pentru invadarea Taiwanului: o luptă între David şi Goliat

China se pregătește pentru invadarea Taiwanului: o luptă între David şi Goliat

de Redacția Jurnalul    |    19 Aug 2023   •   15:40
China se pregătește pentru invadarea Taiwanului: o luptă între David şi Goliat
Sursa foto: Hepta

Armata Republicii Populare Chineze a lansat un videoclip de propagandă care arată soldaţi cum se pregătesc pentru un conflict în ceea ce pare a fi strâmtoarea Taiwan. Directorul CIA, William Burns, a susţinut în februarie că Xi Jinping a instruit armata ţării sale să „fie pregătită până în 2027”.

O divizie a Armatei Populare de Eliberare a Chinei, care supraveghează strâmtoarea Taiwan, a lansat un videoclip pe WeChat care pare să arate cum trupele sale practică o invazie de coastă a insulei autonome.

Deşi postul nu a menţionat în mod direct Taiwanul, Comandamentul Teatrului de Est efectuează în mod regulat exerciţii militare în strâmtoarea Taiwan, potrivit The Guardian.

Între timp, melodia prezentată în videoclip conţinea versuri şi fraze evocatoare precum „treceţi peste poarta oraşului şi peste zidul înalt” şi „oricât de întuneric este, nu vă fie teamă... înaintaţi şi câştigaţi cei mai călduroşi ani".

Partidul Comunist Chinez vede Taiwanul ca pe o provincie renegată care trebuie să fie readusă sub controlul Beijingului după 70-80 ani.

Dictatorul Xi Jinping a spus că este dispus să o facă prin forţă.

Rusia şi China au lansat nave de război pentru a efectua patrule în Oceanul Pacific şi pentru a efectua antrenament de salvare şi exerciţii pentru contracararea atacurilor aeriene, a anunţat vineri Ministerul Apărării din Moscova.

Taiwanul organizează frecvent exerciţii de apărare pentru armata sa, în vreme ce la Camp David, preşedintele american Joe Biden s-a întâlnit cu premierul Japoniei Fumio Kishida şi cu preşedintele Coreeii de Sud Yoon Seok-youl pentru a-şi întări alianţa militară împotriva agresiunii Chinei şi a Coreeii de Nord.

Conflictul dintre Taiwan şi China se anunţă a fi ca o luptă între David şi Goliat.

China dispune de o armată alcătuită din 2 milioane de soldaţi activi, depăşind cu mult cei 170.000-180.000 de soldaţi ai Taiwanului.

Flota de avioane militare a Chinei însumează 3.166, dintre care peste 1.000 sunt avioane de luptă, în timp ce Taiwanul poate strânge doar 737 de avioane în total.

Şi Beijingul poate disloca 730 de nave navale, inclusiv două portavioane uriaşe de pe care pot lansa atacuri aeriene, 78 de submarine şi 50 de distrugătoare.

În comparaţie, Taipei are doar patru distrugătoare şi submarine, dar şi mine maritime.

În orice caz, Taiwanul va beneficia de sprijinul garantat al SUA, Japoniei şi al Coreeii de Sud.

Jocurile de război neîncetate ale Beijingului în strâmtoarea Taiwan şi declaraţia recentă a lui Xi că „China nu va renunţa niciodată la dreptul de a folosi forţa” stârnesc îngrijorări.

Dar directorul CIA, William Burns, a susţinut în februarie 2023 că Xi a instruit armata ţării sale să „fie pregătită până în 2027” să invadeze Taiwan.

„Ştim, aşa cum a fost făcut public, că preşedintele Xi a instruit Armata de Eliberare a Poporului chinez să fie pregătită până în 2027 să invadeze Taiwan, dar asta nu înseamnă că a decis să invadeze în 2027 sau în orice alt an”, a declarat Burns pentru emisiunea „Face the Nation” de la CBS.

Potrivit Daily Mail, agresiunea Chinei asupra Taiwanului ar fi condamnat pe scară largă de către partenerii săi comerciali occidentali, iar Xi are retrospectiva de a urmări răspunsul economic dăunător impus de puterile occidentale asupra Rusiei după invazia Ucrainei de către Vladimir Putin.

Iar lansarea unei invazii ar risca declanşarea unui răspuns militar din partea singurei puteri mondiale ale cărei forţe armate au puterea de a depăşi dimensiunea uriaşă a Armatei Populare de Eliberare - Statele Unite.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China taiwan invazie