x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China râde că Trump s-a ascuns de protestatari

China râde că Trump s-a ascuns de protestatari

de Şerban Mihăilă    |    03 Iun 2020   •   08:52
China râde că Trump s-a ascuns de protestatari
Sursa foto: Hepta

Înțepați deseori de criticile americane la adresa modului în care încearcă să reprime protestele din Hong Kong, liderii de la Beijing și aparatul lor de propagandă se simt răzbunați de revoltele de stradă care au aruncat în haos orașele din SUA. China transformă toate relatările despre situația explozivă din America în lecții de ideologie politică despre „dublul standard și ipocrizia” administrației de la Washington, considerând că, în sfârșit, „roata s-a întors” contra americanilor.

 

În ultimele săptămâni, atât președintele Donald Trump, cât și liderii politici democrați și republicani au criticat la unison încercările de suprimare a manifestațiilor contra guvernului pro-Beijing din Hong Kong, precum și intențiile Chinei de a impune o nouă lege a securității naționale în metropola semiautonomă. Anul acesta, demonstrațiile din Hong-Kong au fost rareori violente, iar autoritățile locale au acuzat constant SUA că se folosesc de proteste doar pentru a ataca indirect China, aflată în plin război comercial cu americanii.

Între timp, în peste 145 de orașe americane au izbucnit proteste spontane, provocate de uciderea, în Minneapolis, a unui bărbat de culoare, de către un polițist care i-a strivit gâtul cu genunchiul. În numeroase cazuri, manifestațiile pașnice au degenerat însă rapid în acte de vandalism, incluzând atacuri gratuite asupra forțelor de ordine, jafuri și incendierea unor clădiri istorice.

„Grupări radicale și agitatori din exterior exploatează situația pentru a-și atinge agenda lor separată, violentă și extremistă”, a declarat procurorul general al SUA, Bill Barr, într-un discurs „în oglindă” cu cel utilizat de autoritățile pro-Beijing din Hong-Kong, atunci când se referă la demonstrațiile prodemocrație contra Chinei. Mai mult, Donald Trump a amenințat luni că va scoate pe străzi armata, declanșând un val de proteste chiar din partea unor lideri politici americani, care consideră că US Army ar acționa antidemocratic, contra propriilor conaționali.

 

Chinezii iau SUA la mișto

Într-un moment în care imaginile cu luptele de stradă din SUA fac înconjurul planetei, aparatul de propagandă al Chinei profită de situație pentru a abate atenția de la manifestațiile din Hong Kong și pentru a-și lua mult așteptata revanșă ideologică asupra americanilor. Liderii chinezi și presa comunistă susțin, la unison, că SUA primesc ceea ce merită pentru criticile lor față de politica Chinei în Hong Kong și fac haz de noul necaz al administrației Trump.  

În week-end, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, a scris pe Twitter că intenția Chinei de a impune în Hong Kong o lege a securității este „un moment de răscruce”, iar „oamenii de pretutindeni, care iubesc libertatea, trebuie să tragă  la răspundere Partidul Comunist din China, care nu respectă statul de drept și încalcă flagrant promisiunile făcute cetățenilor din Hong Kong”. Imediat, omologul chinez al lui Ortagus, Hua Chunying, i-a răspuns, tot pe Twitter: „Nu pot să respir!”, adică ultimele cuvinte adresate de George Floyd polițistului care avea să-l ucidă.

Mai mult, vara trecută, președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a declanșat critici virulente din partea Beijingului, afirmând că manifestațiile de atunci din Hong Kong sunt „o priveliște minunată”. Acum, precizează site-ul CNSNews.com, „Global Times”, tabloidul Partidului Comunist din China, a dedicat un articol evenimentelor din America, cu titlul „«Priveliștea minunată» se extinde din Hong Kong în SUA”. Articolul se întreabă sardonic dacă nu cumva elemente violente din Hong Kong „au dat năvală în aceste orașe din SUA”, infiltrându-se acolo pentru a semăna haosul.

Potrivit aceleeași surse, editorul ziarului a comentat pe Twitter și afirmațiile lui Trump despre protecția oferită Casei Albe, de către serviciile secrete, în fața demonstranților: „Domnule Președinte nu vă ascundeți în spatele serviciilor secrete. Duceți-vă să vorbiți cu protestatarii, negociați cu ei, așa cum ați cerut Beijingului să facă în Hong Kong!”

 

 

„Protestele din SUA sunt o oglindă care reflectă rușinea și batjocura politicienilor americani, precum și defectul politic înrădăcinat și valorile haotice din SUA”.

„Global Times”

 

×