x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China REACȚIONEAZĂ la incidentul de la centrala nuleară Zaporojie din Ucraina

China REACȚIONEAZĂ la incidentul de la centrala nuleară Zaporojie din Ucraina

04 Mar 2022   •   11:18
China REACȚIONEAZĂ la incidentul de la centrala nuleară Zaporojie din Ucraina
Sursa foto: Captura Video

China este îngrijorată de siguranța și securitatea instalaţiilor nucleare din Ucraina, în urma incendiului ce a avut loc la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Focul a fost aprins de artileria rusă.

China acordă o mare importanţă securităţii nucleare şi este serios îngrijorată de siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare din Ucraina”, a spus Wang Wenbin, citat de AP News.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a declarat că statul chinez va continua să urmărească evoluţiile de la uzina Zaporojie, din oraşul Enerhodar şi „face un apel tuturor părţilor implicate să menţină calmul şi reţinerea, să prevină escaladarea în continuare a situaţiei şi să garanteze siguranţa nucleară”.

Comentariile purtătorului de cuvânt au marcat un semn rar de nelinişte din partea Chinei în legătură cu războiul din Ucraina, în care Beijingul fie s-a abţinut de la comentarii, fie a părut că este de partea vecinului său, Rusia.

Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin la începutul lunii februarie, după care părţile au emis o lungă declaraţie comună în care s-au angajat să se sprijine reciproc.

China s-a abţinut la voturile în cadrul ONU privind sancţionarea Rusiei şi cererea retragerii trupelor.

×
Subiecte în articol: China ucraina nuclear