x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China respinge acuzaţiile lui Trump de manipulare a pieţei valutare

China respinge acuzaţiile lui Trump de manipulare a pieţei valutare

23 Iul 2018   •   16:50
China respinge acuzaţiile lui Trump de manipulare a pieţei valutare

China a respins luni acuzaţiile lui Trump de manipulare a pieţei valutare, apreciind că Washington-ul pare "înclinat să provoace un război comercial", transmite AFP. 

Vineri, preşedintele Donald Trump a acuzat China şi Uniunea Europeană de devalorizarea monedelor lor şi şi-a reafirmat criticile la adresa Rezervei Federale americane (Fed) pentru majorarea dobânzilor, apreciind că aprecierea dolarului afectează economia ţării. 

"China, Uniunea Europeană şi alţii şi-au manipulat monedele şi şi-au redus ratele dobânzilor, în timp ce SUA majorează dobânzile, deşi dolarul devine din ce în ce mai puternic cu fiecare zi care trece, înlăturând marele nostru avantaj competitiv", a scris Trump pe Tweeter. 

Oficialii de la Beijing au dezminţit acuzaţiile, spunând că forţele pieţei determină cursul de schimb al yuanului. 

"China nu intenţionează să-şi accelereze exporturile printr-o devalorizarea competitivă a monedei sale. Cât despre înclinaţia SUA de a provoca un război comercial, China nu vrea un astfel de război dar nu se teme de el. Când va fi necesar, China va lupta. Ameninţările şi intimidările nu funcţionează cu poporul chinez", a afirmat Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe. 

Economiştii apreciază că un yuan mai slab avantajează exporturile Chinei, atenuând parţial impactul tarifelor vamale anunţate de SUA. 

Tot vineri, Donald Trump a declarat că este pregătit să impună noi tarife vamale pentru importuri din China în valoare de 500 de miliarde dolari, ameninţând să escaladeze actualul conflict comercial cu statul asiatic şi trimiţând unde de şoc pe pieţele financiare globale. 

"Suntem decişi la o sumă colosală. Sunt pregătit să ajung la 500", a afirmat Trump, într-un interviu dedicat dezechilibrelor comerciale cu China, prezentat vineri la CNBC. 

Declaraţia vine după ce, în prima săptămână din iulie, SUA şi China, primele două mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri în valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzând Washingtonul că a declanşat cel mai mare război comercial din istorie. 

Întrebat despre posibilul declin al pieţelor bursiere în urma introducerii noilor taxe, Trump a răspuns: "Dacă se întâmplă, asta e! Nu fac asta din raţiuni politice. Fac asta pentru că este cel mai bun lucru pentru ţara noastră. Am fost jumuliţi de China mult timp". 

Oficialul american doreşte ca autorităţile de la Beijing să adopte măsuri pentru reducerea deficitului comercial de 375 de miliarde de dolari al SUA pe relaţia cu China. 

Săptămâna trecută, Statele Unite au redactat o listă suplimentară de produse importate din China, în valoare de 200 de miliarde de dolari, pe care ameninţă să le taxeze din septembrie. Noua listă de produse include diverse produse alimentare, chimice, minereuri, tutun, electronice, produse de papetărie.AGERPRES

×