x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China va "începe un război", dacă Taiwanul își declară independența

China va "începe un război", dacă Taiwanul își declară independența

11 Iun 2022   •   09:00
China va "începe un război", dacă Taiwanul își declară independența

China va "începe un război" dacă Taiwanul își declară independența, afirmă ministrul chinez al Apărării.

Beijingul "nu va ezita să pornească un război, indiferent de costuri", dacă Taiwanul își va declara independența, i-ar fi spus ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, omologului său american, Lloyd Austin, în cadrul unei întâlniri în marja summitului de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore.

Austin a cerut Chinei "să se abțină de la alte acțiuni destabilizatoare" în Taiwan, se arată într-o declarație americană emisă după prima rundă de discuții.

Ministerul de Externe din Taiwan a denunțat pretențiile "absurde" ale Chinei privind suveranitatea și a mulțumit SUA pentru demonstrația de sprijin, scrie The Guardian.

"Taiwanul nu a fost niciodată sub jurisdicția guvernului chinez, iar poporul taiwanez nu va ceda în fața amenințărilor cu forța din partea guvernului chinez", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Joanne Ou.

Departamentul american al apărării a declarat că Austin "a reafirmat importanța păcii și a stabilității în Taiwan, opoziția față de schimbările unilaterale ale status quo-ului și a cerut Chinei să se abțină de la alte acțiuni destabilizatoare față de Taiwan".

Tensiunile legate de Taiwan au escaladat, în special din cauza creșterii numărului de incursiuni ale avioanelor chinezești în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a insulei.

Joe Biden, în timpul unei vizite în Japonia în luna mai, a declarat că Washingtonul va apăra militar Taiwanul dacă acesta va fi atacat de China. De atunci, Casa Albă a insistat asupra faptului că politica sa de "ambiguitate strategică" cu privire la posibilitatea de a interveni sau nu s-a schimbat.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: China