x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China vrea cu orice preț să cumpere motorul Europei

China vrea cu orice preț să cumpere motorul Europei

de Şerban Mihăilă    |    19 Ian 2022   •   07:10
China vrea cu orice preț să cumpere motorul Europei

Într-o ofensivă de șarm interpretată în maniera sa deja consacrată, China insistă și face tot ceea ce este posibil pentru a consolida parteneriatul comercial cu Germania. În pofida nemulțumirii celorlalți lideri ai UE, care doresc o strategie unitară pentru a scăpa de influența crescândă a Beijingului, noua conducere de la Berlin pare hotărâtă să adopte sloganul „Germania mai presus de toți!”, deoarece China a devenit cel mai mare partener comercial al său. 

Relațiile apropiate dintre China și Germania ar putea deveni și mai puternice, în urma unei ofensive diplomatice fără precedent, pe canale oficiale sau în privat, departe de reflectoarele scenei politice. 

Premierul chinez, Li Keqiang, i-ar fi telefonat în această săptămână noului cancelar german, Olaf Scholz, declarându-i că țara sa este pregătită să colaboreze cu Germania, pentru o dezvoltare constantă și pe termen lung a relațiilor bilaterale. Potrivit presei de stat chineze, Li a comparat China și Germania, menționând că ambele sunt mari economii și „țări responsabile în lume, precum și susținători ai multilateralismului și practicanți ai comerțului liber”. El a mai spus că o cooperare între cele două mari puteri este în beneficiul întregii planete. 

De altfel, anul acesta se împlinesc 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Germania și China, iar autoritățile de la Beijing par extrem de interesate să marcheze această dată prin reînnoirea relațiilor bilaterale. 

Imediat după numirea lui Scholz în funcția de cancelar al Germaniei, președintele chinez, Xi Jinping, s-a grăbit să laude „importanța măreață” a relațiilor dintre cele două state. Într-o declarație oficială, el l-a îndemnat pe noul lider german să continue abordarea predecesorului său, Angela Merkel, din care ambele părți au avut de câștigat. 

Mai mult, potrivit grupului de reflecție „The German Marshall Fund” (GMF), în lunile care au urmat alegerii lui Scholz și a guvernului său, în septembrie, emisarii chinezi au fost printre primii care au adresat felicitări noii conduceri de la Berlin.

Într-o postare pe site-ul său, care analizează recenta ofensivă de șarm a Beijingului față de Germania, GMF a remarcat: „Totul a început cu o serie de întâlniri discrete, postelectorale, între Angela Merkel și factori de decizie europeni de rang înalt, la care a participat și succesorul ei, Olaf Scholz. În cursul acestora, cancelarul demisionar a transmis preocupările sale cu privire la o abordare mai dură”. „Apoi, evenimentele au continuat, la sfârșitul lunii noiembrie, cu o vizită discretă a unui grup de oficiali chinezi, care au legături profunde cu Germania. Conduși de fostul ambasador Shi Mingde, aceștia au petrecut peste o săptămână la Berlin, München și Stuttgart, întâlnindu-se cu elita politică și corporatistă a Germaniei - inclusiv cu persoane apropiate de Scholz”, a dezvăluit GMF.

Mesajul pe care emisarii chinezi l-au avut pentru oficialii germani a fost cel de continuare a colaborării bilaterale, în vederea menținerii relației speciale dintre colosul asiatic și „motorul” Europei, după schimbarea de putere de la Berlin. 

„Germania, mai presus de toți!”

Legătura politică dintre China și Germania s-a îmbunătățit considerabil în ultimele decenii și, aparent, devine, pe zi ce trece, tot mai solidă, în ciuda opoziției interne din statul european, precum și a criticilor dure venite din partea Uniunii Europene.

Pentru vechiul și, se pare, noul executiv de la Berlin, reducerea dependenței periculoase a UE față de Beijing este un obiectiv extrem de dificil, în condițiile în care China rămâne cea mai mare piață pentru o serie de companii puternice din Germania. Relațiile bilaterale cultivate în ultimii ani au adus dividende uriașe pentru afaceri derulate de branduri precum Volkswagen, BMW și gigantul chimic BASF.

Prin intermediul contractelor cu aceste influente companii, China a devenit, în scurt timp, cel mai mare partener comercial al Germaniei, cu importuri și exporturi anuale în valoare de 213 miliarde de euro. 

În ultimele luni, de altfel, conștienți de schimbarea de putere de la Berlin, șefii companiilor germane au demarat o campanie publică în favoarea unor legături mai strânse cu China.

Directorul general al Volkswagen, Herbert Diess, a intrat pe LinkedIn cu puțin timp înainte de Crăciun pentru a avertiza că orice presiune din partea Germaniei sau a Europei, în vederea unei decuplări comerciale de China, ar fi „foarte dăunătoare”. „Avem nevoie de mai multă cooperare și prezență în China, nu de mai puțină!”, a scris Diess. 

La rândul său, Roland Busch, directorul general al Siemens, a declarat pentru ziarul „Süddeutsche Zeitung” că, fără îndoială, China merită respect, iar interzicerea importului de produse din regiunea Xinjiang - unde musulmanii uiguri se confruntă cu ceea ce Occidentul consideră a fi un genocid comis de Beijing - ar pune în pericol „tranziția ecologică” a Germaniei.

Cele două declarații au fost taxate imediat de numeroși critici, care susțin că menținerea relațiilor germano-chineze sub actuala formă înseamnă că Berlinul alege politica „Germania, mai presus de toți!”, închizând ochii la abuzurile Chinei în privința drepturilor omului și a acțiunilor sale agresive din Hong Kong și Taiwan. 

Scholz merge pe burtă

Deși Scholz a promis „o nouă cale” pentru Germania, mulți consideră că el pare hotărât să facă aceeași echilibristică ca și Merkel în privința politicii externe și a comerțului. Chiar înainte de victoria sa în alegeri, susține presa germană, Scholz l-ar fi asigurat în privat pe președintele Xi că nu vor exista schimbări majore în relațiile cu regimul comunist de la Beijing.

În consecință, într-un summit virtual cu liderul chinez, înainte de Crăciun, Scholz a invocat aprofundarea legăturilor economice și la reluarea, „cât mai curând posibil”, a controversatului acord de investiții UE-China, sprijinit intens de Merkel. Promovarea acordului de către Scholz riscă să declanșeze însă o dispută europeană aprinsă și ar putea izola Berlinul de restul continentului.

×