x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CIA a început să recunoască torturile

CIA a început să recunoască torturile

de Sînziana Stancu    |    08 Sep 2010   •   00:00

Un agent CIA a torturat un suspect de terorism într-un centru secret de detenţie din Polonia.



Informaţia a fost dezvăluită de foste oficialităţi din serviciile de informaţii şi în raportul unui inspector general al CIA, relatează Radio Polonia în pagina electronică, care citează Associated Press.

Este prima oară când CIA confirmă un act de tortură. Suspectul a fost torturat la o bază de lângă aeroportul Szymany, în nordul Poloniei. Un ofiţer al CIA, de origine egipteană, care fusese agent FBI şi care purta numele de cod "Albert", a folosit o bormaşină electrică şi o armă semiautomată pentru a-l speria pe suspectul Abd al-Rahim al-Nashiri, cetăţean saudit, în timpul interogatoriilor. Faptele s-au petrecut la sfârşitul anului 2002 şi începutul lui 2003. Suspectul fost ţinut dezbrăcat şi cu capul acoperit, în timp ce "Albert" îl ameninţa cu o armă neîncărcată sau cu o bormaşină, apropiindu-le de capul acestuia în timpul unui interogatoriu, potrivit raportului CIA. Documentul dezvăluie şi că superiorul agentului "Albert", "Mike", i-a dat permisiunea să folosească tehnici de interogare neautorizate, fără a obţine mai întâi aprobare de la conducerea CIA. Albert şi Mike au primit ulterior sancţiuni disciplinare, potrivit raportului. Al-Nashiri se află în prezent în închisoarea de la Guantanamo şi, potrivit unui raport al ONU, el afirmase că fusese torturat în timpul interogatoriilor prin tehnica simulării înecului ("waterboarding"). Al-Nashiri a fost adus în Polonia din Thailanda, în 2002, la bordul unui avion al CIA, după ce fusese arestat în Emiratele Arabe Unite, fiind bănuit că a organizat un atac cu bombă împotriva distrugătorului american USS Cole, în 2000, în Yemen. Incidentul de atunci s-a soldat cu moartea a 17 americani.

Suspiciunile privind existenţa în Polonia a unei închisori secrete a CIA au apărut acum cinci ani. Şi România a fost acuzată că ar fi găzduit centre de detenţie secrete ale CIA.

×
Subiecte în articol: externe