x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cioloş a convins Bruxelles-ul

Cioloş a convins Bruxelles-ul

de Irina Cristea    |    27 Noi 2009   •   00:00
Cioloş a convins Bruxelles-ul
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Succes diplomatic cu greutate pentru România - preşedintele Comisiei Europene i-a atribuit lui Dacian Cioloş portofoliul Agriculturii în viitorul Executiv al Uniunii Europene. Numirea, anunţată oficial ieri, este rezultatul a luni de negocieri intense între Bucureşti şi Bruxelles, pe de o parte, dar şi între autorităţile române, cele europene şi familiile politice din Parlamentul European, pe de altă parte.

Cel mai bun candidat pentru portofoliul Agriculturii. Aşa l-a prezentat pe Dacian Cioloş preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, la conferinţa de presă în care a anunţat componenţa noii sale echipe. "Sunt extrem de fericit să-l desemnez pe domnul Cioloş (comisar - n.r.) pentru Agricultură. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Dacă vă uitaţi la CV-ul lui, nu este nici o îndoială. Am vorbit cu el, ştiu că este foarte angajat în dosarul Agriculturii, a lucrat toată viaţa în acest domeniu", a spus Barroso, citat de NewsIn.

SUIŞURI ŞI COBORÂŞURI
Candidatul României a obţinut mandatul Agriculturii (un domeniu important, cu zeci de milioane de euro de gestionat, şi care va deveni şi mai important după 2010, în condiţiile revizuirii bugetului european şi a Politicii Agricole Comune), în condiţiile în care bursa zvonurilor îl creditau cu şanse minime. Încă de când numele său a fost transmis la Bruxelles, autorităţile române au indicat clar că ţintesc Agricultura şi că au ales un candidat care să îndeplinească toate condiţiile pentru a atinge acest scop.

Nimeni nu putea contesta pregătirea şi experienţa lui Dacian Cioloş în acest domeniu - inginer agronom, actual director pentru programe de dezvoltare rurală în cadrul Comisiei Europene. Un alt atu important era susţinerea Franţei. Existau însă şi o seamă de alte criterii care nu recomandau ca un portofoliu atât de important să revină României.

Proasta gestionare a fondurilor europene şi situaţia deloc înfloritoare a agriculturii ţării au fost argumente folosite de criticii unei astfel de numiri. "Franţa a făcut lobby pentru a susţine un candidat din partea României pentru acest domeniu important al UE, care controlează bugetul de 55 miliarde de euro aferent Politicii Agricole Comune, dar a devenit din ce în ce mai evident că Bucureştiul nu va obţine postul, ca urmare a suspendării în 2008 a fondurilor europene pentru agricultură acordate României, din cauza unor nereguli", scria, în octombrie, publicaţia The Irish Times, care arunca pe piaţă informaţia că Franţa şi-a îndreptat către Irlanda atenţia şi susţinerea pentru acest post.

Cioloş a părut ieşit din cărţi şi când mass-media europene au scris despre interesul Austriei pentru postul de comisar pentru Agricultură. S-a spus despre candidatul României că, la nivel european, "nu ar fi tratat tocmai ca o figură cu greutate în domeniul politicilor agrare" şi că anunţul în ceea ce-l priveşte a venit "neobişnuit de devreme, în condiţiile în care actualul comisar pe Agricultură (daneza Marianne Fischer-Boel - n.r.) nu îşi anunţase încă decizia privind continuitatea în acest post".

Cei mai importanţi opozanţi ai nominalizării unui român în acest post erau, cel puţin la nivelul Parlamentului European, reprezentanţii Germaniei, care susţineau că o ţară cu asemenea probleme în agricultură nu ar trebui să gestioneze tocmai acest sector. Făcând abstracţie de faptul că mandatul de comisar european implică persoana, nu autorităţile statului din care provine. Însuşi Barroso i-a criticat, ieri, pe cei care fac astfel de calcule: "Avem un principiu în Europa, cel al nediscriminării. A spune că cineva nu poate să obţină un portofoliu pentru că vine dintr-o anumită ţară este contra valorilor noastre".




Barroso II, prima strigare
Portofoliul strategic al Energiei a revenit Germaniei, în persoana noului venit, Günther Oettinger. Franţa, care nu şi-a ascuns niciodată ambiţia de a deţine dosarul Pieţei Interne şi Serviciilor (financiare), a obţinut satisfacţie, postul revenindu-i lui Michel Barnier. Portofoliul de Înalt Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate este deţinut de Catherine Ashton, Marea Britanie. Belgianul Karel de Gucht a primit Comerţul.

În ceea ce priveşte celelalte posturi importante ale Comisiei, daneza Connie Hedegaard a obţinut noul portofoliu al Climatului, iar finlandezul Olli Rehn, pe cel al Afacerilor Economice şi Monetare. Celelalte posturi sunt: Politică Regională - Austria, Johannes Hahn; Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Răspuns la Crize - Bulgaria, Rumiana Jeleva; Educaţie, Cultură, Multilingvism şi Tineret - Cipru, Androulla Vassiliou; Extindere şi Politica de Vecinătate - Cehia, Stefan Füle; Transporturi - Estonia, Siim Kallas; Afaceri Maritime şi Pescuit - Grecia, Maria Damanaki; Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune - Ungaria, László Andor; Cercetare şi Inovaţie - Irlanda, Méire Geoghegan-Quinn; Industrie şi Antreprenoriat - Italia, Antonio Tajani; Dezvoltare - Letonia, Andris Piebalgs; Fiscalitate şi Uniune Vamală, Audit şi Antifraudă - Lituania, Algirdas Semeta; Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie - Luxemburg, Viviane Reding; Sănătate şi Politica Consumatorului - Malta, John Dalli; Agendă Digitală - Olanda, Neelie Kroes; Buget şi Programare Financiară - Polonia, Janusz Lewandowski; Relaţii Interinstituţionale şi Administraţie - Slovacia, Maros Sefcovic; Mediu - Slovenia, Janez Potocnik; Concurenţa - Spania, Joaquín Almunia; Afaceri Interne - Suedia, Cecilia Malmström.
• Mihaela Mătăchiţă

 

Examen în PE
Pentru a fi confirmat în funcţie, Dacian Cioloş urmează să intre în colimatorul Parlamentului European, care îi va audia pe toţi candidaţii de pe lista lui JosČ Barroso. Anii trecuţi au dovedit că aceste audieri nu sunt tocmai nişte formalităţi. Inclusiv în precedenta Comisie au existat candidaţi respinşi, care nu au reuşit să îi convingă pe europarlamentari că sunt suficient de calificaţi pentru posturile ce le fuseseră atribuite. Câteva cazuri "celebre": italianul Rocco Buttiglione şi letona Ingrida Udre nu au primit avizul Parlamentului European, iar Barroso le-a cerut autorităţilor naţionale să îi trimită alte propuneri, iar ungurul Laszlo Kovacs a fost "mutat" de la Energie la Impozitare.

 

Biografie de comisar
Născut la 27 iulie 1969, la Zalău, Dacian Cioloş a urmat cursurile Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, obţinând diploma de inginer horticultor în 1994. A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea "Sisteme de producţie şi Dezvoltare Rurală" la ...cole Nationale Supérieure Agronomique din Rennes, Franţa, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) şi un master în "Economia dezvoltării agricole, agroalimentare şi rurale" la ...cole Nationale Supérieure Agronomique şi Université Montpellier I.

De asemenea, a obţinut doctoratul în economia dezvoltării agricole, agroalimentare şi rurale la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din cadrul ...cole Nationale Supérieure Agronomique Montpellier. A fost, preţ de un an, ministru al Agriculturii. În prezent, este director pentru programe de dezvoltare rurală în cadrul Comisiei Europene (din februarie 2009) şi preşedinte al Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România.


×
Subiecte în articol: externe