x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ciprul, in doliu timp de trei zile

Ciprul, in doliu timp de trei zile

de Ana Ilie    |    17 Aug 2005   •   00:00
Ciprul, in doliu timp de trei zile

Ciprul tine trei zile de doliu dupa prabusirea aparatului Boeing 737 in apropierea Capitalei Greciei, accident in care au murit 121 de persoane, dintre care 110 erau cetateni ciprioti.

Drapelele au fost coborate in berna pe cladirile oficiale, iar functionarii publici au tinut un moment de reculegere la ora locala 12:00, in vreme ce televiziunea publica din Cipru si unele radiouri private si-au intrerupt emisia pentru un minut, in memoria victimelor. Pe tot cuprinsul insulei, cipriotii au mers in biserici pentru a aprinde lumanari pentru sufletele celor disparuti. La locul accidentului, in Grecia, 50 de membri ai familiilor victimelor au asistat la o ceremonie religioasa si au depus flori langa coada avionului prabusit, singura parte a aparatului de zbor ramasa intacta. Corpurile calcinate ale victimelor au fost repatriate ieri in Cipru. In afara de cei 110 ciprioti, in accident au mai murit zece cetateni greci si un german, pilotul aparatului.

DOVEZI. In acest timp, anchetele declansate in paralel in Grecia si Cipru pentru a lamuri cauzele tragicului accident dezvaluie nereguli la compania Helios, cea care opera Boeingul. Politia a perchezitionat birourile companiei si a confiscat mai multe dosare, in incercarea de a elucida starea tehnica a avionului. Mama copilotului Pambos Caralambus a declarat ca fiul sau s-a plans de mai multe ori ca aparatul de zbor are probleme tehnice.

Concluziile medicilor legisti dezmint intrucatva declaratiile initiale ale autoritatilor, care sustineau ca toti pasagerii erau morti, inghetati, inainte ca avionul sa se prabuseasca. Filippos Kutsaftis, seful echipei de legisti, citat de AFP, a declarat ca, dupa autopsierea primelor 25 de victime, printre care se afla si copilotul, s-a ajuns la concluzia ca acestia "erau toti in viata la momentul accidentului", insa "asta nu inseamna ca victimele nu puteau fi lesinate", asa cum sugereaza ancheta preliminara.

LUNA BLESTEMATA
Un avion de pasageri Columbian cu 152 de pasageri la bord s-a prabusit intr-o regiune izolata din nord-vestul Venezuelei. Aparatul, apartinand companiei West Caribbean Airways, calatorea de la Panama spre insula Martinica. Un oficial venezuelean citat de BBC a anuntat ca pilotii au anuntat ca au probleme la un motor, dupa care contactul s-a intrerupt, si este foarte probabil ca avionul sa se fi prabusi in jurul orei locale 3:45. Echipele de urgenta se indreapta spre locul accidentului, dar deocamdata nu se stie daca sunt supravietuitori.
×
Subiecte în articol: externe