x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Cocina", fara Castro

"Cocina", fara Castro

19 Apr 2005   •   00:00

Cuba nu va adera la Organizatia Statelor Americane, a declarat liderul de la Havana, Fidel Castro, calificand OSA drept o "cocina de porci".

Intr-un discurs televizat de aproximativ trei ore, Fidel Castro a calificat drept "cocina de porci", - tarile care i-au acordat refugiu liderului miscarii anticastriste, Luis Posada Carriles, favorit la functia de secretar general al Organizatiei Statelor Americane. Fost participant la debarcarea esuata din Golful Porcilor, in 1961, Luis Posada Carriles a fost gratiat in 2004, in Panama, unde isi ispasea o pedeapsa de opt ani de inchisoare, alaturi de alti trei complici, pentru tentativa de atentat impotriva lui Fidel Castro in timpul summitului ibero-american din noiembrie 2000.

Liderul cubanez a adaugat ca tara sa isi va reconsidera pozitia in privinta aderarii la Organizatia Statelor Americane, "daca aceasta institutie se transforma intr-una antiimperialista si daca ia apararea intereselor Americii Latine si revolutionare".

Pe de alta parte, Fidel Casto a criticat candidatura ministrului mexican al Afacerilor Externe, Luis Ernesto Derbez, la postul de secretar general, calificandu-l si pe acesta drept un "candidat al stapanirii".

Creata in 1948, Organizatia Statelor Americane a avut la inceput 21 de membri, insa acum din OSA fac parte toate tarile continentului american, cu exceptia Cubei.

In urma cu o saptamana, organizatia a esuat in intentia sa de a-si alege secretarul general, fiecare din cei doi candidati, Insulza - ministrul chilian de Interne, si Luis Ernesto Derbez - ministrul mexican de Externe, obtinand cate 17 voturi.

Postul a ramas vacant de la demisia, in octombrie 2004, a costaricanului Miguel Angel Rodriguez, care ispaseste, in tara sa, o pedeapsa cu inchisoarea pentru coruptie. (Radu Croitoru)
×
Subiecte în articol: externe