Deznodământ aşteptat în cazul candidatei Bulgariei la postul de comisar european. Rumiana Jeleva, protagonista celei mai controversate audieri din Parlamentul European, a renunţat la nominalizarea pentru un mandat în Executivul de la Bruxelles, în condiţiile în care doar un grup politic din Legisiativul UE o mai susţinea. Prompt, Guvernul de la Sofia a şi anunţat un nou candidat.
Criticată în primul rând de socialişti - al doilea grup din Parlamentul European (PE) şi rămasă cu un singur aliat politic în Legislativul Uniuni Europene (UE), Rumiana Jeleva a renunţat la candidatura pentru postul de comisar european. Bulgăroaica propusă pentru portofoliul Ajutor Umanitar s-a aflat în centrul unor discuţii aprinse de la audierea sa, săptămâna trecută, în comisia pentru Dezvoltare a PE. În afară de grupul Popularilor Europeni (PPE), din care Jeleva face parte, toate familiile politice din Legislativ şi-au exprimat îndoiala că actualul ministru de Externe de la Sofia are capacitatea de a ocupa postul ce i-a fost atribuit în viitoarea Comisie Europeană condusă de portughezul José Manuel Barroso. Audierea sa a fost calificată drept "extrem de slabă" de mai mulţi membri ai comisiei de specialitate. Cu toate că documente transmise zilele trecute la Bruxelles au dovedit că este "curată" din punct de vedere financiar şi legal, Rumiana Jeleva a renunţat la încercarea de a-i convinge pe europarlamentari că este omul potrivit pentru postul potrivit. De altfel, ea a decis să renunţe şi la funcţia de ministru de Externe al Bulgariei. Premierul Boiko Borisov a anunţat însă că nu îi acceptă demisia din Guvern. În schimb, prim-ministrul a anunţat rapid numele persoanei care o va înlocui pe Jeleva. Este vorba despre Kristalina Gheorghieva, vicepreşedinte al Băncii Mondiale şi consilier pe probleme economice al Executivului de la Sofia. Reacţia promptă a fost lăudată de şeful Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Tocmai această promptitudine confirmă speculaţiile recente din presa internaţională, potrivit cărora retragerea Jelevei era tranşată de ceva vreme.
Apariţia unui nume nou în echipa lui Barroso dă peste cap calendarul învestirii Comisiei Europene. Potrivit liderului grupului PPE, Joseph Daul, noul comisar desemnat de Bulgaria va avea nevoie de cel puţin două săptămâni pentru a se pregăti pentru audiere. Ceilalţi colegi au avut la dispoziţie şase săptămâni. Mai mult, există posibilitatea ca Barroso să "jongleze" puţin cu portofoliile, mai ales după ce alţi câţiva candidaţi au avut prestaţii neconvingătoare în audieri. În aceste condiţii, Kristalinei Gheorgheiva i-ar putea revenui un alt mandat decât cel atribuit iniţial Rumianei Jeleva.
Votul în plenul Parlamentului European pentru validarea viitoarei Comisii Europene era prevăzut pentru 26 ianuarie. Surse europene estimează că el va avea loc în cursul lunii februarie.
A REFUZAT OFERTELE DIN ŢARĂ
Kristalina Gheorghieva (foto) lucrează la banca Mondială încă din 1993. S-a ocupat de proiecte de mediu, a condus programul de profil al Băncii Mondiale pentru Europa Centrală şi de Est, a fost director al departamentului pentru mediu şi, din 2008, deţine funcţia de vicepreşedinte al faimoasei instituţii. Anul trecut, Gheorghieva a refuzat să îşi părăsească postul la Banca Mondială pentru a intra în politică. Premierul Boiko Borisov îi lansase oferta de a face parte din Guvern, iar mass-media bulgare notau, la acel moment, că Georgieva ar putea deveni vicepremier.
"Kristalina Gheorghieva va fi audiată în comisia pentru Dezvoltare a PE la data de 3 februarie. Votul în plen asupra fiecărui membru al Comisiei Europene va avea loc la 9 februarie", a declarat, pentru Jurnalul Naţional, europarlamentarul socialist Corina Creţu, vicepreşedinte al comisiei parlamentare de specialitate.