Europa Centrală şi de Est nu şi-a revenit incă după cei 45 de ani de comunism, iar forţele democratice sunt incă destul de fragile, scrie Washington Times.
O regiune bantuită de demonii trecutului. Aşa este prezentată Europa Centrală şi de Est intr-o analiză publicată de cotidianul american Washington Times. Publicaţia face o radiografie a regimurilor politice din statele din această zonă, referindu-se inclusiv la Romania, concluzionand că sporirea influenţei naţionaliştilor, demagogia populistă, schimbările frecvente de Guvern şi migraţia masivă a forţei de muncă fac tot mai dificil traseul spre integrarea europeană.
"BAGAJUL" ROMANESC. "Romania şi Bulgaria, care au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, au adus cu ele un bagaj controversat de sărăcie, naţionalism şi corupţie", se arată in text. Europa este acum impărţită intre membri cu vechime şi "cu stare" şi state nou aderate, mult mai sărace. Acest lucru a accentuat euroscepticismul şi a permis ascensiunea naţionalismului in state ca Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania şi Bulgaria. Intoleranţa şi cultul personalităţii au fost inlesnite de paralizia politică specifică perioadei comuniste, iar foştii comunişti oferă un refugiu celor nemulţumiţi de lipsurile economiilor in tranziţie, mai scrie publicaţia din Statele Unite ale Americii.
Citește pe Antena3.ro