x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Condiţia fizică a copiilor din ziua de azi, mult mai proastă ca a părinţilor lor la aceeaşi vârstă (STUDIU)

Condiţia fizică a copiilor din ziua de azi, mult mai proastă ca a părinţilor lor la aceeaşi vârstă (STUDIU)

20 Noi 2013   •   13:26
Condiţia fizică a copiilor din ziua de azi, mult mai proastă ca a părinţilor lor la aceeaşi vârstă (STUDIU)
Sursa foto: Dragoş Stoica/Intact Images

Majoritatea copiilor din ziua de azi au o condiţie fizică mult mai proastă ca a părinţilor lor, la aceeaşi vârstă, se arată într-un studiu efectuat de-a lungul a 46 de ani, asupra a 25 de milioane de copii din 28 de ţări.

Pentru a stabili condiţia fizică a fiecărei generaţii, cercetătorii de la American Heart Association au comparat de-a lungul timpului viteza pe care copiii din diferite ţări au avut-o la alergarea pe distanţa de o milă (1,6 km).

În medie, copiii de azi aleargă mai încet cu 90 de secunde pe această distanţă faţă de copiii de acum 30 de ani, se arată în studiu.

Cercetarea arată că în majoritatea ţărilor studiate, rezistenţa cardiovasculară - măsurată în timpul care le ia copiilor să alerge pe o anumită distanţă - a scăzut în mod constant cu 5% la fiecare zece ani.

Declinul condiţiei fizice este evident şi la băieţi şi la fete, studiul fiind făcut asupra copiilor între 9 şi 17 ani.

Coordonatorul studiului, doctorul Grant Tomkinson, spune că principala cauză a acestui declin este obezitatea.

Problema este prezentă în special în ţările occidentale, însă fenomenul a fost constatat şi în anumite părţi ale Asiei, precum Coreea de Sud, Hong Kong sau în zonele dezvoltate ale Chinei.

Grant Tomkinson spune că minorii ar trebui încurajaţi să facă exerciţii fizice mai solicitante, o modalitate prin care ar putea evita afecţiuni cardiace mai târziu.

"Dacă un copil are o condiţie fizică slabă, în prezent, este de aşteptat ca mai târziu în viaţă să aibă probleme cardiace", spune Tomkinson.

Pentru a rămâne sănătoşi, copiii ar trebui să aibă activităţi fizice de cel puţin o oră pe zi, care să solicite grupele mari de muşchi, precum mersul pe bicicletă, alergatul sau înotul. Exerciţiile fizice nu trebuie făcute în continuu timp de o oră, ci în mai multe reprize, de-a lungul zilei.

Profesorul Michael Gwitz, de la American Heart Association spune că nu orice fel de exerciţii sunt utile pentru creşterea rezistenţiei cardiovasculare.

"Tipul de exerciţiu fizic efectuat este foarte important. Activitatea trebuie să-l facă pe copil să transpire, să fie susţinută şi dinamică". Acesta a adăugat că exerciţiile de gimnastică de la orele de sport nu ajută neapărat inima şi nici sportul de echipă nu este eficient, dacă minorul nu se mişcă foarte mult.

×