x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Condoleezza Rice: Rusia nu face decît să alimenteze tensiunea în conflictul din Georgia

Condoleezza Rice: Rusia nu face decît să alimenteze tensiunea în conflictul din Georgia

de Ovidiu Ciutescu    |    08 Iul 2008   •   00:00
Condoleezza Rice: Rusia nu face decît să alimenteze tensiunea în conflictul din Georgia

12:24 • Condoleezza Rice a declarat la Praga că atitudinea Moscovei faţă de Georgia alimentează tensiunile din regiune, transmite AFP. Cu toate acestea, secretarul de stat american vorbeşte şi despre progrese în relaţia cu Moscova.

Condoleezza Rice a declarat la Praga că atitudinea Moscovei faţă de Georgia alimentează tensiunile din regiune, transmite AFP. Cu toate acestea, secretarul de stat american vorbeşte şi despre progrese în relaţia cu Moscova.

ACUZE. Rice a făcut aceste declaraţii marţi, după ce a sosit la Praga pentru semnarea acordului de desfăşurare în Cehia a unui radar antirachetă american în Europa, proiect căruia Moscova i se opune vehement: "Am spus deja că Georgia şi Rusia trebuie să evite orice atitudine provocatoare dar, sincer, ceea ce au făcut ruşii în ultimele săptămîni a alimentat tensiunile din regiune".În pofida acestor tensiuni, "există o cooperare semnificativă" cu Moscova în alte dosare, a adăugat Rice. Rusia a decis în aprilie să îşi consolideze legăturile cu cele două regiuni separatiste ale Georgiei, Abhazia şi Osetia de Sud, ceea ce a antrenat o intensificare a tensiunii între Moscova şi Tbilisi. În ceea ce priveşte turneul său europeană, care conţine şi deplasări la Tbili şi Sofia, Ricea a exclus o etapă în Polonia. "Nu cred că ar avea sens ca eu să merg" la Varşovia, a spus ea, în contextul în care ultimele negocieri pentru amplasarea a zece rachete de interceptare pe teritoriul polonez, conectate cu radarul din Cehia, nu au permis un acord. "Vrem ca sistemul să fie transparent pentru ruşi", a mai spus Rice.

SCUTUL CONTINUĂ SĂ IRITE. Statele Unite plănuiesc să amplaseze în Europa Centrală, în jurul anilor 2011-2013 două elemente ale scutului antirachetă destinat să protejeze teritoriul american de eventuale atacuri ale unor ţări precum Iranul. Scutul este format din zece rachete de interceptare pe care americanii doreau să le plaseze în nordul Poloniei şi un radar la 80 de kilometri sud-vest de Praga, în Cehia. Rusia a avertizat permanent că va lua măsuri pentru a contracara acest proiect, despre care consideră că îi ameninţă securitatea. Proiectul nu este popular nici în rîndul opiniei publice din Cehia şi Polonia. Mai mulţi membri Greenpeace au desfăşurat marţi un afiş cu o ţintă imensă pe un deal din Praga, înainte de semnarea acordului pentru intalarea bazei radar. "Faceţi ţinte din noi", scrie pe afişul desfăşurat pe dealul Letna, la baza un metronom ridicat de artistul Vratislav Novak în 1991, după căderea comunismului, în locul unei statui imense a lui Lenin. Mişcările pacifiste, care şi-au înmulţit acţiunile în ultimele luni, prin mitinguri, greve ale foamei şi ocuparea terenului militar unde va fi instalat radarul, vor organiza marţi o manifestaţie.

×
Subiecte în articol: externe