x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Congresul SUA a adoptat planul de ajutor pentru Ucraina

Congresul SUA a adoptat planul de ajutor pentru Ucraina

02 Apr 2014   •   08:21
Congresul SUA a adoptat planul de ajutor pentru Ucraina

După mai multe săptămâni de discuţii intense, Congresul SUA a adoptat un plan de ajutor pentru Ucraina, ce include de asemenea sancţiuni contra Rusiei, ca represalii pentru anexarea Crimeii.

Planul de ajutor, ce prevede garantarea de credite Kievului de până la un miliard de dolari, a fost aprobat cu o largă majoritate în Camera Reprezentanţilor. Textul, adoptat săptămâna trecută de Senat, trebuie acum promulgat de preşedintele Barack Obama.

Preşedintele american a salutat adoptarea planului, ce va oferi Ucrainei "mijloacele esenţiale pentru a restaura stabilitatea economică şi revenirea la creştere şi prosperitate".

Într-un comunicat al Casei Albe, purtătorul de cuvânt Jay Carney a adăugat că administraţia "sprijină sancţiunile specifice prevăzute în lege asupra unor persoane şi entităţi responsabile pentru actele de violenţă împotriva poporului ucrainean sau care subminează pacea, stabilitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei".

În plus faţă de sancţiunile sporite, pachetul, primul semn al aprobării concrete din partea aleşilor americani a autorităţilor interimare de la Kiev, oferă de asemenea 150 milioane de dolari pentru a ajuta democraţia şi consolida cooperarea în domeniul securităţii.

Nu a fost nicio îndoială asupra sprijinului Congresului SUA faţă de politica de susţinere a guvernului interimar al Ucrainei şi sancţiunile împotriva Rusiei iniţiate de preşedintele Obama, notează AFP.

Dar dezbaterile parlamentare au fost împiedicate când Casa Albă şi aleşii democraţi au încercat să amestece acest proiect de lege cu cel al reformei Fondului Monetar Internaţional. După mai multe săptămâni de blocaj, republicanii au obţinut abandonarea acestui proiect de reformă a FMI.

×