x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consilierii FDA din SUA susțin vaccinurile împotriva COVID-19 pentru copii de la vârsta de 6 luni

Consilierii FDA din SUA susțin vaccinurile împotriva COVID-19 pentru copii de la vârsta de 6 luni

16 Iun 2022   •   10:40
Consilierii FDA din SUA susțin vaccinurile împotriva COVID-19 pentru copii de la vârsta de 6 luni

Consilierii Administrației americane pentru alimente și medicamente au recomandat în unanimitate agenției să autorizeze vaccinurile COVID-19 de la Moderna și Pfizer pentru copiii americani mai mici de 5 ani, relatează Reuters.

.Recomandarea de miercuri a comitetului este un pas important pentru imunizarea copiilor cu vârsta sub 5 ani și cu vârsta mai mare de 6 luni, care nu au fost încă eligibili pentru vaccinuri.

Este posibil ca FDA să autorizeze vaccinurile în curând. Guvernul american plănuiește ca la 21 iunie să înceapă campania de vaccinare a copiilor sub 5 ani, în cazul în care vaccinurile vor primi autorizația FDA, a declarat săptămâna trecută Ashish Jha, coordonatorul vaccinării COVID-19 de la Casa Albă.

COVID-19 este o boală, în general, mai blândă la copii decât la adulți, dar oficialii FDA au declarat în fața grupului de experți că numărul deceselor cauzate de COVID-19 în SUA până în prezent la copii mici - aproximativ 442 de persoane cu vârsta sub 5 ani - „se compară teribil” cu cele 78 de decese raportate în timpul pandemiei de gripă porcină din 2019-2010.

„Cred că trebuie să fim atenți să nu devenim insensibili la numărul de decese pediatrice din cauza numărului copleșitor de decese anterioare”, a declarat oficialul FDA, Peter Marks, în fața grupului de experți.

Odată ce FDA va autoriza vaccinurile pentru grupa de vârstă - între 6 luni și 4 ani pentru Pfizer/BioNTech și între 6 luni și 5 ani pentru Moderna - Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) vor face recomandările privind utilizarea vaccinurilor la copiii mici. Un comitet format din consilieri externi ai CDC urmează să se reunească vineri și sâmbătă.

În timp ce mulți părinți americani sunt dornici să își vaccineze copiii, nu este clar cât de puternică va fi cererea pentru aceste vaccinuri. Vaccinul Pfizer/BioNTech a fost autorizat pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani în octombrie, dar doar aproximativ 29% din acest grup este complet vaccinat.

Oficialii din domeniul sănătății publice și experții spun că, deși o mare parte dintre copiii mici au fost infectați în timpul valului de cazuri din timpul iernii, determinat de varianta Omicron a coronavirusului, imunitatea naturală se diminuează în timp, iar vaccinările ar trebui să ajute la prevenirea spitalizărilor și a deceselor atunci când cazurile vor crește din nou.

Cele două vaccinuri nu sunt interschimbabile. Vaccinul Moderna pentru copiii sub 6 ani este un vaccin în două doze, de 25 de micrograme, injecțiile fiind administrate la un interval de aproximativ patru săptămâni. Vaccinul Pfizer/BioNTech pentru cei mai mici copii este o doză mai mică, un regim de 3 injecții administrate pe parcursul a cel puțin 11 săptămâni.

Mai mulți membri ai grupului de discuții de la reuniune și-au exprimat îngrijorarea că vaccinul Pfizer/BioNTech nu oferă protecție substanțială până când copiii nu primesc a treia doză, menționând că părinții ar putea crede că copiii lor sunt protejați în așteptarea acestei ultime doze.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: vaccinuri copii