x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consumul de zahăr a scăzut în timpul pandemiei. Producătorii de sucuri și dulciuri în impas

Consumul de zahăr a scăzut în timpul pandemiei. Producătorii de sucuri și dulciuri în impas

14 Iun 2020   •   20:30
Consumul de zahăr a scăzut în timpul pandemiei. Producătorii de sucuri și dulciuri în impas

Închiderea restaurantelor, arenelor sportive şi cinematografelor din cauza pandemiei de coronavirus a dus la scăderea cererii de zahăr, pentru prima dată în ultimele patru decenii, potrivit estimărilor firmei de servicii de aprovizionare Czarnikow Group, transmite Bloomberg.

Aceasta a fost provocată de reducerea vânzărilor marilor producători de băuturi răcoritoare şi dulciuri, precum Coca-Cola Co. şi Nestle SA. 

Ritmul de creştere a cererii de zahăr a încetinit oricum în ultimii ani, din cauza faptului că state precum Africa de Sud şi Thailanda, au început să taxeze suplimentar băuturile răcoritoare care conţin zahăr şi au sfătuit populaţia să scadă consumul de carbohidraţi, pe fondul îngrijorărilor cu privire la obezitate. 

În primele trei săptămâni din luna aprilie, vânzările Coca-Cola au scăzut cu 25%, iar compania se aşteaptă ca impactul pandemiei asupra rezultatelor sale în trimestrul al doilea să fie semnificativ.

Și PepsiCo se aşteaptă şi la scăderea cifrei de afaceri în trimestrul al doilea.

Germania, ţară unde se consumă mult zahăr, un grup de producători de dulciuri a informat că vânzările a jumătate din companiile membre au scăzut în perioada februarie - aprilie.

Estimările Czarnicow arată astfel că în sezonul actual consumul de zahăr va scădea cu 1,2%, până la 169,9 milioane tone.

Analiştii guvernului american şi ai Citigroup Inc. se aşteaptă şi ei la scăderea cererii în acest sezon.

Organizaţia Internaţională a Zahărului a avertizat că pandemia  va reduce consumul.

Scăderea cererii înseamnă surplusuri de zahăr peste aşteptări în sezonul actual şi în următorul, avertizează John Stansfield, analist la traderul Group Sopex. Deşi cotaţiile futures la bursa de la New York şi-au revenit în mai, ele sunt cu 50% sub vârful atins în 2016.

Principala îngrijorare este legată de modul în care criza Covid-19 va afecta cererea pe termen scurt.



"Imaginea de ansamblu referitoare la scăderea consumului de zahăr, pe care o arată vânzările Coca-Cola şi Pepsi, este una groaznică. Dar ceea ce mă îngrijorează mai mult, este scăderea Produsului Intern Brut mondial. Şomerii nu vor merge la restaurante şi baruri. Pe măsură ce PIB-ul scade, consumul de zahăr scade şi el", susţine John Stansfield.

×
Subiecte în articol: zahăr pandemie coronavirus sucuri dulciuri