x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Contraatacul lui Milosevici

Contraatacul lui Milosevici

01 Sep 2004   •   00:00

Mult-asteptata aparare a fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici a inceput ieri, dis-de-dimineata, la Haga.

ANA ILIE

Imbracat in obisnuitul costum bleumarin si cravata in culorile Iugoslaviei, Milosevici s-a lansat intr-o tirada impotriva celor 66 de capete de acuzare formulate impotriva sa, calificandu-le drept "minciuni sfruntate".

SFIDATOR. "Acuzatiile care mi-au fost aduse sunt niste minciuni sfruntate si o distorsionare permanenta a istoriei", a sarjat fostul lider de la Belgrad, infuriat de acuzatiile de genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii. El s-a dezlantuit intr-o analiza istorica a avatarurilor prin care au trecut locuitorii fostei Iugoslavii, amintind de "genocidul impotriva sarbilor" din Croatia din timpul celui de-al doilea razboi mondial, initiat de fascistii croati.

Milosevici a reluat acuzatiile la adresa Germaniei si Vaticanului care, in viziunea sa, "au lucrat in perfecta uniune" pentru distrugerea Iugoslaviei, "un stat multicultural, multiconfesional si multietnic care a fost distrus". Unul din consilierii lui Milosevici a dezvaluit ca strategia de aparare a acestuia se va baza pe demonstratia ca "in regiune s-a inregistrat un singur conflict, razboiul impotriva Iugoslaviei, condus de politicienii comunitatii internationale".

MAI BINE. Fostul lider iugoslav era ieri intr-o forma surprinzator de buna, stiut fiind ca sufera de hipertensiune si probleme cardiace, agravate de stresul de a-si fi pregatit singur apararea. Milosevici avea ieri la dispozitie patru ore pentru declaratia introductiva, dupa care vor urma 150 de zile, pana in octombrie 2005, in care fostul dictator intentioneaza sa isi audieze martorii. Judecatorii trebuie sa ia astazi o decizie in privinta problemelor puse de sanatatea fostului lider si eventuala impunere a unui avocat.

×
Subiecte în articol: externe