x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Controverse China-NATO. Alianța persistă, în mod greşit, să prezinte China drept o provocare sistemică

Controverse China-NATO. Alianța persistă, în mod greşit, să prezinte China drept o provocare sistemică

30 Iun 2022   •   17:05
Controverse China-NATO. Alianța persistă, în mod greşit, să prezinte China drept o provocare sistemică

Beijingul denunță eforturile "complet zădarnice" ale NATO de a-i păta imaginea, ca reacție la publicarea unui document prin care Alianța Nord-Atlantică consideră China o amenințare, scrie AFP.

''Acestui pretins document privind 'conceptul strategic' al NATO puţin îi pasă de realitate, prezentând faptele cu susul în jos. NATO persistă, în mod greşit, să prezinte China drept o provocare sistemică şi întinează politica externă chineză'', a declarat Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

NATO a transmis, la summitul de la Madrid, că Beijingul reprezintă o "provocare" pentru interesele sale și pentru "securitatea" țărilor membre, considerând China al doilea pericol după Rusia.
"Ambiţiile declarate ale Chinei şi politicile sale coercitive reprezintă o provocare pentru interesele noastre, pentru securitatea şi valorile noastre", transmite NATO în noul său concept strategic. 

Este primul document al Alianței Nord-Atlantice în care China este considerată un inamic, deși până acum această țară nu era vizată de NATO.

Totodată, Alianța denunță 'parteneriatul strategic aprofundat' între Beijing şi Moscova şi 'tentativele lor reciproce de a submina ordinea internaţională bazată pe reguli'.
"Este complet zadarnic de a exagera aşa-zisa ameninţare chineză. China nu este deloc provocarea sistemică pe care şi-o imaginează NATO. Dimpotrivă, NATO este cea care constituie adevărata provocare sistemică pentru pacea şi stabilitatea mondiale", a spus Zhao Lijian.

China condamnă periodic NATO, considerând-o responsabilă pentru războiul din Ucraina, o grupare militară ostilă în interesul SUA: 
"NATO pretinde că este o organizaţie regională şi de natură defensivă. De fapt, ea nu încetează să se extindă dincolo de aria sa regională şi de competenţele sale, de a declanşa războaie şi de a ucide civili nevinovaţi. Mâinile NATO sunt acoperite de sângele popoarelor lumii", acuză Zhao Lijian, referindu-se la acțiunile NATO în Afganistan, Libia și bombardarea Ambasadei Chinei din Serbia în 1999. 

China cere SUA sa opreasca sanctiunile impuse firmelor chineze pe motiv ca ar fi sprijinit Rusia

Beijingul protestează la lista neagră a firmelor chineze întocmită de SUA și va lua măsurile necesare pentru a le proteja, a transmis Ministerul Comerțului, citat de Reuters.

Administrația Biden a adăugat 5 noi companii chineze pe lista neagră a comerțului pentru că ar fi sprijinit baza militară și industrială de apărare a Rusiei.

China speră că Statele Unite își vor corecta imediat greșelile și vor înceta să ia măsuri drastice împotriva firmelor chineze, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Shu Jueting.

×
Subiecte în articol: China sua