x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea: Abuzuri sexuale „la vârf”

Coreea: Abuzuri sexuale „la vârf”

de Şerban Mihăilă    |    02 Noi 2018   •   14:52
Coreea: Abuzuri sexuale „la vârf”

Abuzurile sexuale comise de oficialitățile nord-coreene par să fi devenit o banalitate, „fiind acceptate ca parte a vieții de zi cu zi”, arată concluzia unui raport al organizației Human Rights Watch (HRW) pe tema violenței sexuale în Coreea de Nord. Activiștii organizației se plâng că, în dorința de a îmbunătăți cu orice preț relațiile cu Phenianul, comunitatea internațională ignoră încălcarea flagrantă a drepturilor omului de către regimul condus de Kim Jong-un.

Rușinea, dezonoarea socială și teama de răzbunare sunt principalele motive din cauza cărora femeile raportează extrem de rar aceste abuzuri, iar autoritățile investighează sau instrumentează rareori astfel de cazuri, susține HRW. Oficialități nord-coreene, între care membri de partid de rang înalt, procurori, poliţişti și gardieni comit abuzuri sexuale, „nepăsându-le de consecinţe”, arată raportul. Cele mai multe dintre agresiuni, inclusiv violuri, au loc atunci când victimele se află în custodia autorităților sau când vând în piețe. Femeile aflate în custodie pot face foarte puţine lucruri pentru a evita abuzul sexual, deoarece orice plângere poate duce la noi pedepse, inclusiv bătăi şi muncă forţată, spune HRW. „În fiecare seară, femeile erau forţate să plece cu un gardian şi erau violate”, a declarat pentru HRW o victimă de 30 de ani, ce fusese închisă într-un centru de detenţie frontalier, scrie AFP. Aceste mărturii par însă ignorate de comunitatea internațională, în frunte cu președintele Donald Trump care vrea să se apropie cu orice preț de Kim Jong-un, după ce s-a întâlnit cu acesta la Singapore.

HRW a intervievat peste 100 de femei și oficialități nord-coreene care au fugit din Coreea de Nord, dintre care 54, după 2011.

×