x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord a efectuat un nou test nuclear

Coreea de Nord a efectuat un nou test nuclear

03 Sep 2017   •   10:05
Coreea de Nord a efectuat un nou test nuclear

Japonia şi Coreea de Sud au confirmat că Phenianul a efectuat duminică al şaselea său test nuclear, relatează agenţiile de presă Reuters, AFP şi dpa. 

''Confirmăm în numele guvernului că Republica Populară Democrată Coreeană (Coreea de Nord) a efectuat un test nuclear'', a declarat în faţa jurnaliştilor ministrul de externe japonez Taro Kono. Executivul nipon a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului de securitate naţională. 

De asemenea, şeful Statului major interarme din Coreea de Sud a ajuns la concluzia că regimul nord-coreean a realizat duminică un nou test nuclear. 

Phenianul anunţase duminică dimineaţă că a dezvoltat o bombă cu hidrogen care poate fi instalată pe noul tip de rachetă balistică intercontinentală de care dispune regimul nord-coreean. 

Institutul american de geofizică (USGS) a înregistrat duminică o mişcare telurică cu magnitudinea 6,3, semnalând o posibilă 'explozie' într-o mină din Coreea de Nord. Deflagraţia a fost localizată la 24 de kilometri nord-est de localitatea Sungjibaegam, în provincia Hamgyeong Nord. 

''Este o explozie mai degrabă decât un seism'', a declarat Jana Pursely, cercetătoare în cadrul USGS. 

La mai puţin de zece minute după prima 'explozie', a fost semnalat în acelaşi loc o nouă mişcare telurică, cu o magnitudine de 4,6. 

Precedentul test nuclear nord-coreean fusese efectuat în septembrie 2016, fiind cel mai puternic dintre toate testele nucleare realizate de Phenian începând din 2006.

Agenţia de meteorologie din Coreea de Sud a anunţat că puterea exploziei produse de testul nuclear efectuat duminică de Phenian este de 9,8 ori mai mare decât cea de la testul precedent, realizat în septembrie anul trecut şi care fusese cel mai puternic dintre toate experimentele nucleare nord-coreene începând din 2006.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: test nuclear coreea de nord