x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord a întrerupt linia telefonică de urgenţă cu Coreea de Sud

Coreea de Nord a întrerupt linia telefonică de urgenţă cu Coreea de Sud

27 Mar 2013   •   11:16
Coreea de Nord a întrerupt linia telefonică de urgenţă cu Coreea de Sud

Coreea de Nord a anunţat miercuri că armata sa întrerupe linia telefonică de urgenţă cu Coreea de Sud, o decizie ce intervine la scurtă vreme după suspendarea 'telefonului roşu' dintre cele două guverne şi în condiţiile în care Phenianul a ameninţat Seulul şi Washingtonul cu un atac nuclear, relatează presa internaţională.

'Începând din acest moment, toate comunicaţiile militare Nord-Sud sunt suspendate', a declarate pentru agenţia de presă guvernamentală nord-coreeană KCNA un înalt responsabil militar.

'Într-o situaţie în care un război poate izbucni în orice moment, nu mai este nevoie de menţinerea' acestor comunicaţii, a adăugat acelaşi responsabil. Sistarea comunicaţiilor va rămâne în vigoare atât timp cât 'acţiunile ostile şi anacronice /ale Sudului/ vor continua', a precizat el.

La jumătatea lunii martie, Nordul a întrerupt 'telefonul roşu' dintre Phenian şi Seul, singurul mijloc de comunicare directă pentru situaţii de urgenţă, în lipsa relaţiilor diplomatice. Această linie, instalată iniţial în anul 1971, mai fusese suspendată în cinci rânduri de regimul comunist, ultima dată în 2010.

Republica Populară Democrată Coreeană şi-a plasat marţi armata în stare de alertă 'gata de luptă' şi le-a cerut unităţilor sale speciale 'strategice' să se pregătească pentru eventuale lovituri asupra SUA, inclusiv asupra insulelor Guam şi Hawaii din Pacific.

×
Subiecte în articol: Phenian coreea de nord