x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord bombardează Coreea de Sud cu baloane cu... gunoi

Coreea de Nord bombardează Coreea de Sud cu baloane cu... gunoi

05 Feb 2016   •   22:06
Coreea de Nord bombardează Coreea de Sud cu baloane cu... gunoi

Coreea de Nord bombardează de câteva săptămâni împrejurimile graniţei sale cu Coreea de Sud cu arme insolite: baloane explozive care conţin, între altele, hârtie igienică folosită, mucuri de ţigări şi fluturaşi de propagandă, relatează joi directmatin.fr.

Umplute cu heliu, baloanele cu gunoaie au un mic detonator cu ceas ca să explodeze în plin zbor şi să deverseze conţinutul din aer. Fluturaşii de propagandă denunţă, cum era de aşteptat, politica Statelor Unite şi o ridiculizează pe preşedinta sud-coreeană, Park Geun-hye.

Majoritatea baloanelor explodează la câţiva kilometri distanţă de linia de demarcaţie dintre cele două ţări, iar unele au ajuns în împrejurimile capitalei Seul. La câteva dintre ele, ceasul nu a funcţionat şi baloanele s-au prăbuşit pe câmp, populaţia şi autorităţile temându-se că ar putea conţine arme chimice sau biologice. Şi-au dat seama însă repede că erau doar gunoaie.

Mii de baloane cu gunoi de acest fel au fost lansate din 12 ianuarie aproape zilnic. Ele se adaugă la cele câteva milioane de baloane de propagandă înregistrate de autorităţi doar în luna ianuarie. Acestea ar fi un răspuns la asaltul K-pop ordonat de Seul la scurt timp după ce Phenianul anunţase lansarea cu succes a unei bombe cu hidrogen, cum pretindeau autorităţile nord-coreene.

Baloanele cu gunoi ilustrează perfect felul în care cele două ţări, oficial în război din 1953, desfăşoară politici de propagandă. Însă lansarea de baloane peste graniţă a fost o iniţiativă a sud-coreenilor. De mulţi ani ei expediază baloane cu dolari, cu stickuri USB şi cu CD-uri conţinând videoclipuri pro-democraţie. AGERPRES

×
Subiecte în articol: carnavalul de la rio