x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord continuă seria ameninţărilor

Coreea de Nord continuă seria ameninţărilor

21 Mar 2013   •   08:59
Coreea de Nord continuă seria ameninţărilor
Sursa foto: captura video

Coreea de Nord a ameninţat joi că va lovi bazele militare americane din Japonia şi Insulele Guam ca ripostă la zborurile de antrenament ale bombardierelor americane de tip B-52 deasupra Coreii de Sud în cadrul manevrelor comune desfăşurate de Washington şi Seul, relatează AFP.
'Statele Unite nu ar trebui să uite că baza Andersen a forţelor aeriene americane din Insulele Guam, de unde decolează avioanele B-52, precum şi bazele navale de pe insula principală a Japoniei şi din Okinawa, se află toate în raza de acţiune a capacităţii noastre de lovituri cu precizie', a declarat purtătorul de cuvânt al armatei nord-coreene, citat de agenţia de stat KCNA.

Washingtonul şi Seulul desfăşoară în această perioadă, în sudul Peninsulei Coreene, manevre comune anuale, iar Statele Unite au dezvăluit luni că acestea includ zboruri de antrenament cu bombardiere de tip B-52.

Avioanele 'B-52 pot executa diverse misiuni, inclusiv de a transporta bombe ghidate de mare precizie, convenţionale sau nucleare', a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, George Litte.

Miercuri, Phenianul a atras atenţia că va riposta în mod 'viguros', dacă antrenamentele cu avioane B-52 vor continua.

Statele Unite au mai efectuat zboruri de antrenament cu bombardierele lor deasupra teritoriului sud-coreean, însă Pentagonul a ţinut de această dată să scoată în evidenţă acţiunile respective pentru a trimite 'un semnal foarte puternic' Phenianului în legătură cu angajamentul Washingtonului alături de aliatul său, Coreea de Sud.

În ultimele săptămâni, tensiunea a sporit în Peninsula Coreeană din cauza tirului reuşit în decembrie 2012 al unei rachete nord-coreene, considerată de Seul şi aliaţii săi ca o rachetă balistică, urmat în februarie de al treilea test nuclear şi apoi de sancţiuni votate în Consiliul de Securitate al ONU împotriva Phenianului.

×
Subiecte în articol: coreea de nord amenintari razboi