x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord lansează în iunie primul satelit de spionaj 

Coreea de Nord lansează în iunie primul satelit de spionaj 

de Redacția Jurnalul    |    30 Mai 2023   •   11:15
Coreea de Nord lansează în iunie primul satelit de spionaj 
Sursa foto: Hepta

Coreea de Nord va lansa în iunie primul său satelit militar de recunoaștere pentru monitorizarea activităților militare ale SUA, a anunțat marți presa de stat KCNA.

Într-o declarație transmisă de agenția de presă KCNA, Ri Pyong Chol, vicepreședintele Comisiei Militare Centrale a Partidului Muncitorilor, aflat la putere, a denunțat exercițiile militare comune ale Statelor Unite și Coreei de Sud, care arată în mod deschis "ambiția lor nesăbuită de agresiune".

Forțele americane și sud-coreene au desfășurat diverse exerciții de antrenament în ultimele luni, după ce multe exerciții au fost reduse pe fondul restricțiilor COVID-19 și al speranțelor privind eforturile diplomatice cu Coreea de Nord, relatează Reuters.

Ri a declarat că exercițiile au impus Phenianului să dispună de "mijloace capabile să adune informații despre actele militare ale inamicului în timp real".

Coreea de Nord, țară înarmată nuclear, a declarat că a finalizat dezvoltarea primului său satelit militar de spionaj, iar liderul Kim Jong Un a aprobat ultimele pregătiri pentru lansare.

Declarația nu a specificat data exactă a lansării, dar Coreea de Nord a notificat Japonia cu privire la lansarea planificată între 31 mai și 11 iunie, ceea ce a determinat Tokyo să își pună în alertă sistemele de apărare împotriva rachetelor balistice.

Japonia a declarat că va doborî orice proiectil care îi amenință teritoriul.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat luni că orice lansare nord-coreeană care folosește tehnologia rachetelor balistice, inclusiv cele folosite pentru a pune pe orbită un satelit, ar încălca mai multe rezoluții ale Națiunilor Unite.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: coreea de nord satelit de spionaj