x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coruptie in Rusia: 10 an inchisoare pentru un fost ministru!

Coruptie in Rusia: 10 an inchisoare pentru un fost ministru!

04 Dec 2017   •   15:16
Coruptie in Rusia: 10 an inchisoare pentru un fost ministru!

Acuzat de coruptie, fostul ministru al aconomiei, Aleksei Uliukaev, a fost condamnat de Parchetul rus la "10 ani de inchisoare intr-o unitate cu regim de detentie sever" si la plata unei amenzi de 500 milioane de ruble (aproape 7 milioane de euro). Este cel mai inalt responsabil arestat si deferit justitie din Rusia de la venirea la putere a lui Vladimir Putin, in urma cu 17 ani. 

 

In varsta de 61 de ani, Uliukaev, care a detinut portofoliul economiei din 2013 pana in noiembrie anul trecut, este acuzat ca a prentins doua milioane de dolari de la puternicul patron al gigantului petrolir Rosneft, Igor Secin, un apropiat al liderului de la Kremlin, in schimbul unei autorizatii de vanzare catre Rosneft a participatiei detinuta de stat la productorul de titei Bashneft.

"Vinovatia pentru obtinerea de bani a fost pe deplin dovedita", a declarat procurorul de caz, Boris Nepojnii. Arestat in noiembrie 2016, Uliukaev a fost prins in flagrant, in momentul in care primea mita. Aflat de la retinerea lui in arest la domiciliu, fostul ministru a negat toate acuzatiile, sustinand ca a fost convins ca in respectiva sacosa, care cantarea 22 de kilometra, era, de fapt, vin de calitate.

"Este de la sine inteles ca inculpatul stia ce continea acea geanta, adica bani. El a luat personal sacosa cu mita de doua milioane de dolari, care ii erau destinati", a venit replica procurorului, care a calificat drept "absurde explicatiile lui Uliukaev. "A abuzat de pozitia sa pentru a cere spaga si, astfel, a dezonorat autoritatile ruse, punand la indoiala increderea oamenilor in liderii lor", a continuat omul legii, apreciind ca Uliukaev "nu numai ca nu avea dificultati financiare, dar ducea o viata de lux".

La randul sau, Timofei Gridnev, avocatul fostului ministru, a cerut achitarea clientului sau. "Uliukaev nu putea pretinde bani de la Secin pentru a da unda verde privatizarii Bashneft", a asigurat avocatul, subliniind ca fostul ministru nu are puterea de a lua vreo decizie legata de aceasta privatizare si, prin urmare, nu putea influenta in nici un fel tranzactia.

 

×