x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criminali bulgari - Mafioti "curati"

Criminali bulgari - Mafioti "curati"

30 Mar 2005   •   00:00

Un scandal de proportii zguduie sfera politica din Bulgaria, dupa ce Politia din aceasta tara a facut o descoperire stupefianta.

Infractorii si criminalii bulgari circula nestingheriti prin Europa, pentru ca legislatia le permite sa-si schimbe cu usurinta numele si data nasterii, acestia "beneficiind" astfel de o noua identitate.

PROFITORI. Ministerul de Interne a trimis procurorului general o lista cu nici mai mult, nici mai putin de 840 de persoane, care, profitand de lacunele legislatiei in domeniu, si-au schimbat numele, prenumele, data de nastere si codul numeric personal, in pofida faptului ca sunt cautati pentru diverse infractiuni sau crime in Bulgaria si in Europa. Pe lista neagra sunt trecute persoane "vinovate sau banuite de infractiuni precum furt, jaf, escrocherie sau trafic de persoane si cautate de justitia din Germania, Franta, Marea Britanie si Austria", a subliniat ministrul de Interne, Boiko Borissov.

Mai mult, a spus generalul Borissov, a fost intocmita si o lista cu 140 de nume de persoane "eliberate din detentie fara motive justificate", dintre care cel putin noua au disparut fara urma. Spre exemplu, un condamnat la zece ani de inchisoare pentru ca actiona ca recuperator, a fost eliberat pe motiv ca sufera de "depresie" si "atacuri de panica" si trebuie sa se indeparteze de "ambianta psihotraumatica" din celula de inchisoare. (Ana Ilie)

CRITICI
Ineficienta sistemului juridic al vecinilor nostri este frecvent tinta criticilor Bruxellesului si Washingtonului. De curand, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a calificat reforma justitiei bulgare drept "prioritatea prioritatilor" si chiar a avertizat Sofia ca aderarea la Uniunea Europeana ar putea fi amanata cu un an daca acest proces de reforma sufera intarzieri. In plus, ambasadorul SUA la Sofia, James Pardew, a exprimat ingrijorarea Americii fata de "incapacitatea sistemului judiciar bulgar de a combate eficient criminalitatea organizata si de a reduce nivelul coruptiei, mai ales in sanul sistemului judiciar".

×
Subiecte în articol: externe