x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criza din Ucraina îndepărtează perspectiva unei întâlniri între Suveranul Pontif şi Patriarhul Rusiei

Criza din Ucraina îndepărtează perspectiva unei întâlniri între Suveranul Pontif şi Patriarhul Rusiei

de Agerpres    |    04 Apr 2014   •   21:54
Criza din Ucraina îndepărtează perspectiva unei întâlniri între Suveranul Pontif şi Patriarhul Rusiei

Criza ucraineană, în care se distinge o 'nouă cruciadă împotriva ortodoxiei', îndepărtează perspectiva unei întâlniri între Patriarhul rus Kiril şi Papa Francisc, afirmă reprezentantul Patriarhiei Ortodoxe Ruse pentru relaţiile externe într-un interviu dat publicităţii vineri, citat de AFP.

'Evenimentele ne-au împins mult în urmă' în pregătirea acestei întâlniri, asupra căreia Patriarhia de la Moscova şi Vaticanul încearcă de mulţi ani să ajungă la o înţelegere, a declarat mitropolitul Ilarion în acest interviu publicat pe site-ul Patriarhiei Ruse.

'Este cauzată în principal de acţiunile greco-catolicilor, pe care Biserica Romano-Catolică îi consideră ca o punte între Occident şi Orient, dar pe care noi le vedem ca pe un obstacol serios în calea dialogului', a adăugat el în interviul acordat publicaţiei americane National Catholic Register.

Biserica Greco-Catolică din Ucraina, care păstrează ritul bizantin, dar este fidelă Vaticanului, a fost interzisă în epoca sovietică înainte de a deveni a treia mare confesiune din Ucraina, după independenţa acestei ţări în 1991. Patriarhia Rusă o acuză că este un instrument al prozelitismului romano-catolic.

'În actuala confruntare civilă (din Ucraina), greco-catolicii au adoptat imediat poziţia uneia dintre părţi', a continuat mitropolitul Ilarion.

'Liderul Bisericii Greco-Catolice ucrainene, împreună cu cel al aşa-zisei Patriarhii de la Kiev (...), a îndemnat autorităţile americane să se amestece în situaţie şi să facă ordine în Ucraina', a adăugat prelatul rus.

'Este vorba în esenţă despre o nouă cruciadă împotriva ortodoxiei', a mai afirmat reprezentantul Patriarhiei de la Moscova.

Ortodoxia în Ucraina este divizată între Patriarhia de la Kiev, care revendică mai multe milioane de credincioşi, şi Patriarhia de la Moscova.

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Kievului, Patriarhul Filaret, a cerut în martie compatrioţilor săi să se unească împotriva 'agresorului'. 

×