x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cruciada lui Blair

Cruciada lui Blair

de Irina Cristea    |    28 Iun 2005   •   00:00
Cruciada lui Blair

Premierul britanic Tony Blair ar putea fi singurul lider care sa trezeasca Europa la realitate si sa atraga atentia asupra problemelor existente, comenteaza presa poloneza.

Intr-o Uniune Europeana aflata intr-o criza vadita dupa impasul tratatului constitutional si veto-ul britanic asupra bugetului pe 2007-2013, presedintia britanica, ce incepe la 1 iulie, nu ia startul in cel mai prietenos context. Cu toate acestea, se arata intr-un comentariu aparut in cotidianul polonez Rzeczpospolita si citat de Rador, premierul Tony Blair este unul dintre foarte putinii, daca nu singurul lider european care nu are de gand sa-si ingroape capul in nisip. "Blair spune lucrurilor pe nume: daca Uniunea intoarce spatele provocarilor globalizarii si nu demareaza reformele, va risca o infrangere strategica. Daca nu se vor aloca bani mai multi pentru educatie, tehnologii noi si ajutoare pentru intreprinzatori, va pierde competitia globala si atunci nu vor fi de nici un ajutor inchiderea in sine si ridicarea barierelor vamale la frontiere", noteaza cotidianul polonez.

Blair nu este croit pe tiparul altor lideri europeni, care au aspiratii europene "inalte", dar nu si dorinta de a face schimbarile fara de care Uniunea nu isi poate atinge scopul de a deveni o putere mondiala. Fara politicieni ca Blair, scrie Rzeczpospolita, UE va ramane o constructie unde s-a incercat punerea acoperisului, neglijandu-se fundatia.

×
Subiecte în articol: externe blair