x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cu nervii la pamant

Cu nervii la pamant

05 Iun 2005   •   00:00

Cu doua luni inainte de inceperea procesului in care trebuie sa raspunda in fata a 500 de capete de acuzare, Saddam Hussein da semne de neliniste.



  • de ANCA ALDEA

  • JUDECAT. Lui Saddam Hussein nu-i prieste inchisoarea
    Judecatorul Raid Juhi a declarat, in cotidianul de limba araba Asharq al-Awsat din Londra, ca fostului "macelar din Bagdad" i s-au cam inecat corabiile. E justificabil, de vreme ce trebuie sa raspunda pentru 500 de acuzatii care i se aduc. La 12 dintre acestea - aminteste judecatorul - , Saddam poate primi pedeapsa maxima: inchisoarea pe viata. Dar nici pedeapsa capitala nu este exclusa. Iata de ce, explica judecatorul, Saddam este cu moralul la pamant. "Si-a dat seama de gravitatea actiunilor sale si de faptul ca cei care il vor judeca vor fi cat se poate de impartiali." Cu toate acestea, unul dintre avocatii lui Saddam, Khalil al-Duleimi, pretinde ca fostul presedinte irakian are o stare sufleteasca de zile mari.

    VA DA "SAMA". Saddam, care se afla in custodia fortelor americane din decembrie 2003, intr-un centru de detentie din Bagdad, are de dat o serie de explicatii, de la asasinarea advesarilor politici si la gazarea kurzilor la invadarea Kuweitului, in 1990, si la reprimarea kurzilor si siitilor, in 1991. Desi, oficial, nu s-a anuntat data procesului, Juhi sustine ca fostul dictator ar putea comparea in fata Curtii in cel mult doua luni. Mai mult decat atat, Saddam va raspunde singur acuzatiilor care i se aduc, procesul neincluzandu-i pe cei 11 inalti responsabili ai regimului sau, aruncati in inchisoare dupa invadarea Irakului, in primavara lui 2003.

    ×
    Subiecte în articol: externe