x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cuba: Opoziţia lansează o campanie pentru o reformă constituţională

Cuba: Opoziţia lansează o campanie pentru o reformă constituţională

de Agerpres    |    19 Feb 2014   •   22:30
Cuba: Opoziţia lansează o campanie pentru o reformă constituţională

O campanie populară în vederea unei reforme constituţionale în Cuba urmează să fie lansată cu sprjinul unor diverse grupuri pe plan naţional şi internaţional, a anunţat miercuri disidentul cubanez Manuel Cuesta Morua, citat de AFP.

Campania, ce vizează strângerea a 10.000 de semnături de susţinere care, potrivit legilor din Cuba, permit depunerea unui proiect de lege în parlament, va căuta un "consens" între cele trei curente ale opoziţiei, şi anume cei care doresc restaurarea Constituţiei din 1940, cei care vor să reformeze legea fundamentală din 1976 şi care care se pronunţă în favoarea unei noi Constituţii, a explicat disidentul în cursul unei conferinţe de presă.

"Este mai important să schimbi natura puterii decât să îi schimbi pe cei care exercită puterea", a declarat Manuel Cuesta, prezentându-şi campania intitulată "Foaie de parcurs: spre o schimbare constituţională".

Această acţiune care, după cum a afirmat el, reuneşte mai multe grupuri din opoziţia cubaneză, va demara activ în luna mai cu activităţi în Cuba, Statele Unite (în Florida şi New Jersey), Puerto Rico şi în Spania.

În mai 2002, Mişcarea creştină Liberación, condusă de opozantul Oswaldo Paya, decedat în 2012, a depus în parlamentul de la Havana o iniţiativă similară, numită "Proiectul Varela", susţinută de peste 10.000 de semnături.

Ca răspuns, parlamentul a adoptat o reformă constituţională care afirmă ca "irevocabilă" natura socialistă a regimului cubanez.

"Proiectul Varela datează dintr-o altă epocă. Considerăm că, în prezent, există condiţii mai bune pentru ca cetăţenii să sprijine o iniţiativă de acest tip", a explicat Manuel Cuesta Morua.

În Cuba, nu este autorizată nicio opoziţie legală, iar în general autorităţile îi consideră pe opozanţi ca fiind "mercenari" în slujba Statelor Unite.

×
Subiecte în articol: Cuba opozitie cuba