x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum se vor redeschide școlile în Europa

Cum se vor redeschide școlile în Europa

01 Sep 2020   •   12:47
Cum se vor redeschide școlile în Europa

Unitățile de învățământ din majoritatea statelor europene își redeschid porțile în luna septembrie. Provocările sunt însă mari din cauza pandemiei de coronavirus. Elevii din Germania, Irlanda de Nord şi Scoţia au ajuns la cursuri din august, iar acum primele școli care se deschid sunt în Franța și Belgia. 

În cele două state, alături de Grecia, Serbia, Bosnia-Herţegovina, clasele au mai puţini copii, măştile sunt obligatorii pentru elevii de 11-12 ani, iar durata orelor este mai mică.

Franța

În Franţa merg la școală 12,4 milioane de copii. Profesorii vor avea măşti de protecţie. Elevii le vor purta inclusiv în pauze și la activitățile în aer liber. În recreaţii şi în spaţiile închise nu va mai fi obligatorie distanţarea.

Ministrul Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, spune că noul protocol sanitar este simplu şi clar dar unele cadre didactice au temeri cu privire la organizarea cantinelor și a orelor de recreere.

În Franţa, după două luni de restricţii, în perioada martie - mai, în Belgia şi în alte ţări s-au întors în clase doar cei din clasele considerate prioritare.

Grecia

Școala începe pe 7 august, elevii vor ieşi în pauze pe rând, pentru a nu se aglomera curţile.

Belgia

Școlile din Belgia s-au redeschis pe 1 septembrie. Premierul Sophie Wilmes a spus că reluarea unei vieţi şcolare normale este esenţială pentru copii.

Până la 1 octombrie, contactele între persoane este limitat la 5 persoane din afara membrilor familiei și păstrarea distanței de minimum 1,5 metri fără mască.

Marea Britanie

Guvernul de la Londra a stabilit că unitățile de învățământ își vor relua activitatea în această săptămână.

Spania

Școlile îşi deschid porţile treptat, în perioada 4-15 septembrie. Masca de protecție este obligatorie de la vârsta de şase ani.

×