x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Da culturii, nu blasfemiei!", manifestaţii împotriva unui spectacol considerat blasfemiator

"Da culturii, nu blasfemiei!", manifestaţii împotriva unui spectacol considerat blasfemiator

28 Iun 2014   •   09:50
"Da culturii, nu blasfemiei!", manifestaţii împotriva unui spectacol considerat blasfemiator

Noi manifestaţii ale catolicilor au avut loc în cursul serii de vineri în diferite oraşe din Polonia în încercarea de a împiedica desfăşurarea controversatului spectacol 'Golgota Picnic' al argentinianului Rodrigo Garcia, informează France Presse.

Sute de persoane cu mesa pancarte cu 'Nu profanării' şi 'Da culturii, nu blasfemiei' sau rozarii, manifestaţiile s-au derulat prin citirea de rugăciuni sau prin intonarea de cântece religoase.

Mai multe sute de persoane, purtând pancarte sau rozarii au citit rugăciuni şi intonat cântece religioase
La Lodz, lectura piesei a trebuit să fie anulată, sala de teatru fiind luată cu asalt de un grup de manifestanţi, potrivit agenţiei PAP.

'Golgota Picnic', o metaforă în care Cina cea de Taină este prezentată ca ultimul ospăţ al umanităţii şi al societăţii de consum, trebuia să fie arătat de două ori în cadrul Festivalului Malta de la Poznan. Spectacolul a fost retras de pe afiş la cererea Bisericii Catolice.
Potrivit arhiepiscopului de Poznan, Stanislaw Gadecki, 'spectacolul este perceput ca blasfemator şi batjocoritor într-un mod grosier la adresa a ceea ce este cel mai sacru pentru creştini'.

Ca protest faţă de intervenţia bisericii într-un act cultural, mediile artistice au iniţiat o serie de lecturi şi proiecţii video ale piesei într-o serie de oraşe poloneze.

'Golgota Picnic', care s-a jucat în mai multe ţări, a stârnit proteste masive în mediile catolice şi la momentul prezentării sale în Franţa în 2011


×