x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dacian Cioloş: Nu se pune problema unei crize alimentare în Uniunea Europeană

Dacian Cioloş: Nu se pune problema unei crize alimentare în Uniunea Europeană

de Marina Constantinoiu    |    04 Mar 2011   •   18:27

La ora actuală nu se pune problema unei crize alimentare în Uniunea Europeană (UE), apreciază comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, citat de Agerpres.

"La nivel european nu stăm atât de prost cu stocurile şi nu se pune problema unei crize alimentare în UE din cauza lipsei aprovizionării pieţelor. Stocurile se vând, se reconstituie prin cumpărare, dar UE are un potenţial de producţie reală. Lucrurile nu stau foarte prost şi nu avem motive de îngrijorare. Vom vedea cum va fi şi recolta pe care o aşteptăm în acest an", a afirmat Cioloş.

În ceea ce priveşte intrarea României într-o potenţială criză alimentară, după cum afirmă tot mai multe voci în ultima perioadă, comisarul Cioloş a afirmat că nu poate exprima o părere avizată, iar la afirmaţia că România ar fi capabilă să hrănească 80 de milioane de oameni, a răspus:"Să le hrănească". "Eu nu vreau să dau sfaturi, dar am mai spus că punctul de plecare este să ai orientare pe mai mulţi ani de zile, respectiv ce vrei să faci, în care sectoare şi regiuni, utilizând anumite tipuri de resurse. Este o condiţie necesară, dar poate nu suficientă, dar este un punct de plecare şi abia apoi poţi explica concret cum vrei să hrăneşti 30-40-50 de milioane de oameni. Potenţial au o grămadă de ţări din Africa, dar acesta trebuie valorificat. Să ştii cum să valorifici resursele din ţară, folosind fonduri europene, să cunoşti perspectivele pieţei comune, dar şi cele mondiale. Acestea sunt întrebări la care România trebuie să răspundă, nu comisarul pe agricultură. Eu răspund prin PAC, de care beneficiază şi România, dar modul cum o face depinde de autorităţile de aici, şi nu numai de ministru, ci şi de modul cum se organizează agricultorii", a explicat comisarul european. Potrivit acestuia, în perioada următoare tendinţa la nivel european este ca preţurile la alimente să rămână ridicate din cauza volatilităţii mari a acestora.

×