x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe De ce se teme Vladimir Putin de Aleksei Navalnîi

De ce se teme Vladimir Putin de Aleksei Navalnîi

de Şerban Mihăilă    |    19 Ian 2021   •   08:00
De ce se teme Vladimir Putin de Aleksei Navalnîi

Aleksei Navalnîi, principalul contestatar al președintelui Vladimir Putin și liderul opoziției ruse, a fost arestat pe un aeroport din Moscova, la întoarcerea din Germania, unde a petrecut cinci luni în convalescență, după atacul cu un agent neurotoxic, din care a scăpat ca prin minune. El știa că va fi arestat, după ce autoritățile ruse anunțaseră recent că va fi reținut dacă revine acasă, deoarece a încălcat condițiile de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare. 

 

În ultimii ani, Kremlinul a repetat ostentativ că Navalnîi nu este popular în rândul rușilor și, firește, nu reprezintă nicio amenințare pentru președintele Putin. În declarațiile lor oficiale, liderul de la Kremlin și oficialitățile de la Moscova evită să pronunțe însă numele liderului opoziției ruse, ca și când menționarea lui ar declanșa un mare blestem. De altfel, încordarea imensă a autorităților atunci când vine vorba despre Navalnîi a explodat încă din momentul în care disidentul a pășit pe teritoriul natal, duminică, atunci când a fost arestat imediat de poliție, alături de zeci de susținători veniți la aeroport să-l întâmpine. Reîntoarcerea sa din Germania pare o provocare directă la adresa lui Putin, declanșând o dilemă imensă pentru Kremlin.

Arestarea lui Navalnîi riscă să-l transforme pe acesta într-un martir politic, de calibrul lui Nelson Mandela, generând, foarte probabil, noi sancțiuni din partea Occidentului, la care se adaugă o relație începută cu stângul, cu președintele-ales al SUA, Joe Biden. Alături de alți lideri ai lumii, noul șef al Casei Albe a cerut deja eliberarea imediată a disidentului politic. Pe de altă parte, neadoptarea niciunei măsuri contra lui Navalnîi într-un an electoral extrem de important pare să fi fost considerată de Moscova mult prea periculoasă.

Autoritățile ruse au sperat probabil, până în ultima clipă, că Navalnîi va rămâne în Germania și, încă de săptămâna trecută, l-au avertizat că va fi arestat pentru încălcarea condițiilor de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare, într-un dosar cu tentă de înscenare politică, din 2014. Separat, procurorii ruși au demarat o nouă anchetă contra sa pentru presupuse „fraude” legate de transferul unor bani la diferite ONG-uri. Navalnîi l-a acuzat imediat pe Putin că încearcă să oprească cu orice preț revenirea sa în țară, după ce nu ar fi reușit să-l asasineze cu cinci luni în urmă, cu ajutorul agentului neurotoxic Noviciok, ipoteză respinsă categoric de Moscova, dar confirmată de anchete jurnalistice independente. 

 

Un ghimpe în coasta lui Putin

Navalnîi este un ghimpe în coasta Kremlinului încă de acum zece ani, când a devenit liderul de necontestat al unei opoziții ruse reprimate până atunci prin numeroase acțiuni de intimidare. Avocatul în vârstă de 44 de ani a fost arestat în mod repetat pentru organizarea de proteste contra puterii și, în două rânduri, a fost condamnat pentru nereguli financiare, în cazuri pe care el le consideră instrumentate politic.

Navalnîi a devenit cunoscut după ce a început să prezinte cazuri de corupție ale clasei politice din Rusia și conexiunile lor cu Kremlinul. Dezvăluirile sale au prins rapid în rândul rușilor, sătui să trăiască modest și să fie mințiți în permanență de lideri politici corupți, remarca recent AP, făcând un portret al liderului opoziției. În 2013, el s-a plasat pe locul secund în cursa pentru primăria Moscovei, în urma candidatului susținut de Putin, devenind o figură politică extrem de periculoasă pentru Kremlin. În 2018, Navalnîi a fost oprit să participe la alegerile prezidențiale, pe motiv că a avut condamnări.

În 2019, în alegerile pentru consiliul local al Moscovei, el a ales o altă strategie, sprijinindu-i în fiecare district pe candidații cu cele mai mari șanse contra reprezentanților Rusiei Unite, partidul susținut de Putin. Încheiată printr-un mare succes, strategia va fi folosită și anul acesta, cu ocazia alegerilor parlamentare din țară. Și, din perspectiva mizei extrem de importante a acestor alegeri, Navalnîi pare să fi forțat astfel mâna Kremlinului în privința arestării sale. 

 

„Știu că dreptatea este de partea mea. Nu mă tem de nimic!”

Aleksei Navalnîi

×