x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Delegațiile Finlandei și Suediei vor ajunge în Turcia pentru discuții despre aderarea la NATO

Delegațiile Finlandei și Suediei vor ajunge în Turcia pentru discuții despre aderarea la NATO

24 Mai 2022   •   16:16
Delegațiile Finlandei și Suediei vor ajunge în Turcia pentru discuții despre aderarea la NATO

Delegațiile Finlandei şi Suediei vor ajunge, miercuri, la Ankara pentru a convinge Turcia să le aprobe candidatura la NATO, a anunțat șeful diplomației finlandeze, Pekka Haavisto, citat de Reuters.

''Trimitem delegaţiile noastre în vizită la Ankara, de fapt atât Suedia, cât şi Finlanda. Acest lucru se va întâmpla mâine, aşa că dialogul continuă. Înţelegem că Turcia are preocupări de securitate referitoare la terorism. Credem că aceste probleme pot fi rezolvate. S-ar putea să mai existe unele probleme care nu se referă direct la Finlanda şi Suedia, ci mai degrabă la alte state membre NATO'', a spus acesta la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat telefonic, sâmbătă, cu liderii Suediei şi Finlandei despre admiterea celor două ţări în NATO.

El a afirmat în mai multe rânduri că este "determinat" să blocheze aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, acuzând cele două țări scandinave că acordă azil unor membri ai Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi Unităţile Populare de Apărare (YPG), precum şi membri ai reţelei clericului islamist disident Fethullah Gulen, vizat de Turcia pentru organizarea tentativei de puci din iulie 2016. Un alt motiv de opoziție al Ankarei este și embargoul impus de acestea exporturilor de arme către Turcia, după incursiunea militară în Siria, din 2019. 
Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat, săptămâna trecută, că ţara sa se va opune cererilor de aderare la NATO.

Finlanda și Suedia renunță la statutul lor de neutralitate în contextul invaziei ruse în Ucraina. 

 

 

 

×
Subiecte în articol: turcia nato finlanda suedia