x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dermatologii din Franţa cer interzicerea saloanelor de bronzat

Dermatologii din Franţa cer interzicerea saloanelor de bronzat

27 Ian 2015   •   14:19
Dermatologii din Franţa cer interzicerea saloanelor de bronzat

Dermatologii din Franţa cer autorităţilor interzicerea saloanelor de bronzat, după ce un sondaj realizat de revista "60 millions de consommateurs" a Institutului naţional privind consumul a scos în evidenţă pericolele razelor ultraviolete (UV) artificiale pentru sănătate şi nerespectarea de către profesioniştii din sector a reglementărilor existente, scriu Le Parisien şi Le Figaro, conform Agerpres.

Unii specialişti din domeniu ascund riscurile pentru sănătate ale razelor UV artificiale, concluzionează sondajul publicat cu câteva zile în urmă. Din 50 de cliente care au mers la centre de bronzare în cinci mari oraşe din Franţa - Lille, Lyon, Marsilia, Paris şi Strasbourg -, trei sferturi nu au primit nicio avertizare cu privire la pericolele radiaţiilor. Cu toate acestea, unele erau însărcinate în cinci luni sau mai mult - categorie la care reglementările în vigoare interzic această practică. Altele aveau un fototip de piele incompatibil cu şedinţele de UV artificiale, fapt ce trebuia verificat de specialiştii salonului.

Acest studiu i-a făcut pe dermatologi să reacţioneze. Într-un comunicat de presă publicat luni, Sindicatul Naţional al Dermatologilor din Franţa a cerut autorităţilor măsuri eficiente, precum cele luate, de exemplu, de Brazilia sau, mai recent, de Australia, de interzicere a razelor ultraviolete artificiale.

Sindicatul a cerut, de asemenea, campanii de prevenire 'pentru a lupta împotriva riscurilor pentru sănătate pe care le reprezintă razele ultraviolete naturale sau artificiale, sursă de cancere de piele şi mai ales de melanom, ale căror consecinţe medicale sunt costisitoare pentru sănătatea publică'.

Potrivit unui buletin epidemiologic săptămânal din 2012 al Institutului Naţional pentru Supravegherea Sănătăţii Publice din Franţa, utilizarea lămpilor de bronzare ar cauza între 19 şi 76 decese pe an urmare a melanomului cutanat. Institutul prevede că, în următorii treizeci de ani, între 500 şi 2.000 de decese ar putea surveni din cauza ultravioletelor artificiale.

Expunerea la radiaţii UV artificiale a fost recunoscută drept una dintre principalele cauze ale creşterii puternice a cazurilor de cancer de piele de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care nu recomandă utilizarea cabinelor de bronzat din anul 2003. Această practică a fost de asemenea inclusă în grupul agenţilor cancerigeni pentru om de către Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (IARC), în 2009.

×