Medicii, dentiştii, farmaciştii, asistenţii medicali generalişti, moaşele, veterinarii şi architecţii din statele membre ale Uniunii Europene nu vor mai avea nevoie de echivalări profesionale pentru a-şi putea practica meseria oricunde in spaţiul comunitar.
Măsura intră in vigoare de la 20 octombrie 2007, prin transpunerea in legislaţia celor 27 a unei directive europene in acest sens. Potrivit şefului Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocănea, Directiva 36/2005, privind recunoasterea calificarilor profesionale, prevede că cetăţenii europeni care doresc să işi exercite profesia pentru care au obţinut o diplomă in ţara de origine o pot face fără a avea nevoie de alte evaluări. Cu o condiţie - profesia să fie inclusă in sistemul general de recunoaştere. De acest sistem beneficiază, in prezent, şapte profesii: medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moaşă, medic veterinar şi architect.
Pentru restul profesiilor, statele membre au posibilitatea să testeze calificarea solicitantului şi pot să propună fie un stagiu de adaptare, fie un test de evaluare a cunoştinţelor.