x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Diplomaţi străini, solicitanţi de azil în Canada!

Diplomaţi străini, solicitanţi de azil în Canada!

29 Iun 2014   •   18:46
Diplomaţi străini, solicitanţi de azil în Canada!

Zeci de diplomaţi străini au cerut în ultimii ani azil politic în Canada, relatează cotidianul La Presse care apare la Montreal ,pe baza unui document oficial cu caracter confidenţial.
Printre aceştia, din ianuarie 2009 până în martie 2014, se aflau 38 de reprezentanţi ai Afganistanului şi membri ai familiilor acestora, precum şi diplomaţi din alte 16 ţări, printre care Siria, Irak, Honduras, Grecia, chiar şi un angajat al Ambasadei Statelor Unite la Ottawa, potrivit unui raport al şefului protocolului din Canada, obţinut de publicaţia amintită.

Pentru Gar Pardy, fost director general al Afacerilor consulare ale Canadei citat de La Presse, acest număr este “fără precedent”. Guvernul de la Ottawa a refuzat să precizeze procentajul cererilor de azil acceptate.

Motivele care i-au determinat pe aceşti diplomaţi să dorească să rămână în Canada sunt numeroase şi foarte variate, conform experţilor în probleme de imigraţie. Unii vor pur şi simplu să ducă o viaţă mai bună, alţii refuză să fie complici la încălcarea drepturilor omului în ţara lor de origine ori s-au obişnuit cu stilul de viaţă nord-american şi nu mai doresc să plece acasă.
Nu se face nicio excepţie de la regulă, atrage atenţia Alexis Pavlich, purtătoarea de cuvânt a ministrului canadian al imigraţiei, Chris Alexander. “Atunci când angajatul unei misiuni face o cerere de azil în Canada, acreditarea sa ori statutul său diplomatic sunt revocate de Ministerul de Externe şi este tratat în acelaşi mod ca orice alt solicitant de azil”. (I.D)

×