În timp ce troika europeană a sosit în Egipt, de unde încearcă să negocieze pacea pentru teritoriile palestiniene, părţile beligerante din Fâşia Gaza se ameninţă cu continuarea războiului.
Ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, a ieşit ieri la rampă anunţând că Israelul nu va mai acţiona "cu reţinere" dacă va continua să fie atacat de islamiştii radicali palestinieni. Aceste declaraţii au fost făcute în timp ce o "troikă" ministerială europeană încerca să găsească o soluţie diplomatică pentru un armistiţiu de încetare a focului în Fâşia Gaza. Ofensiva israeliană în Gaza are rolul "schimbării ecuaţiei" în regiune, după atacul cu rachete ale militanţilor Hamas, a mai explicat Livni, citată de publicaţia Haaretz.
PENTRU SECURITATE
Înainte ca Livni să ia cuvântul despre situaţia din Gaza, ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a declarat că, în ciuda tuturor protestelor internaţionale, ofensiva israeliană în teritoriile palestiniene va continua până când armata îşi va atinge toate obiectivele propuse.
Barak susţine că orice altă ţară care ar fi fost atacată cu rachete ar fi procedat la fel ca Israelul. "Obiectivul fundamental îl reprezintă schimbarea situaţiei în materie de securitate în partea de sud a Israelului", şi-a făcut Barak cunoscută concluzia, explicând că au rămas încă nedistruse multe obiective periculoase ale Hamas. Barak şi mai multe surse guvernamentale israeliene au mai precizat că speră să obţină şi un sprijin internaţional pentru noi aranjamente de securitate de-a lungul graniţei dintre Fâşia Gaza şi Egipt, pentru a împiedica Hamas să îşi mai procure arme de contrabandă prin tunelurile din această regiune.
AMENINŢĂRI
Ramura militară a Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, a ameninţat că a pregătit mii de luptători care să combată trupele israeliene din Gaza. Cel mai influent lider al Hamas din Fâşia Gaza, Mahmoud al-Zahar, a promis "victoria" mişcării sale în faţa Israelului. Cu toate acestea, Hamas şi-a trimis ieri, pentru prima oară de la izbucnirea conflictului, reprezentanţi în Egipt pentru a participa la negocierile de pace. Pe de altă parte, 79 de persoane, dintre care 68 cu cetăţenie română şi 11 palestinieni, au cerut ajutorul autorităţilor române din Tel-Aviv pentru a fi evacuaţi din Fâşia Gaza, potrivit MAE. Din cei 68, 63 au primit acordul autorităţilor israeliene pentru a ieşi din Gaza, dar nu au reuşit din cauza securităţii precare.
"Obiectivul fundamental îl reprezintă schimbarea situaţiei în materie de securitate în partea de sud a Israelului"
Ehud Barak,ministrul israelian al Apărării
Citește pe Antena3.ro