x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Directorul MI5 se teme de un atac terorist major în Marea Britanie

Directorul MI5 se teme de un atac terorist major în Marea Britanie

17 Sep 2010   •   00:00

Directorul serviciilor britanice de securitate MI5, Jonathan Evans, a avertizat în legătură existenţa unui risc sporit permanent de comitere a unui atac terorist de amploare în ţara sa.

Evans a subliniat că lupta împotriva terorismului internaţional rămâne prioritatea MI5, remarcând în ultima perioadă o diversificare a surselor de ameninţare. Dacă în anii anteriori oficialii afirmaseră că 75 la sută dintre comploturile cele mai grave aveau legături cu Pakistanul, cifra a ajuns în prezent la 50 la sută.

"Capacităţile în domeniul contraterorismului s-au îmbunătăţit în ultimii ani, dar persistă un risc serios ca un atac major să aibă loc. Nu văd nici un motiv pentru care situaţia să se schimbe semnificativ în viitorul imediat", a spus el.

Evans a declarat că serviciul său consideră Somalia şi Yemen drept ameninţări importante la adresa securităţii Marii Britanii şi că disidenţa republicană din Irlanda de Nord a luat amploare, relatează BBC News, citat de Mediafax.

Evans şi-a exprimat preocuparea în legătură cu mai mulţi deţinuţi ce urmează să fie eliberaţi, "extremişti" care "probabil se vor întoarce la activităţile teroriste".

Potrivit directorului MI5, există "numeroşi locuitori din Marea Britanie care se antrenează în tabere Al Shabaab (organizaţie islamistă somaleză, asociată cu reţeaua al-Qaida, n.red.)", pentru a lupta în interiorul ţării.

"Sunt preocupat de faptul că este doar o problemă de timp până când vom vedea terorismul pe străzile noastre, inspirat de cei care luptă în prezent alături de Al Shabaab", a avertizat el.

×
Subiecte în articol: externe