x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Disparitia lui Antoine de Saint-Exupery, elucidata

Disparitia lui Antoine de Saint-Exupery, elucidata

08 Apr 2004   •   00:00

Intreaga Franta jubileaza: la sase decenii de la disparitia scriitorului-pilot Antoine de Saint-Exupery, la bordul unui avion militar, o echipa de experti a dezlegat misterul, identificand epava aeronavei.

DE NERECUNOSCUT. Au existat o multime de speculatii cu privire la disparitia scriitorului, dar abia acum se stie cu certitudine ca avionul sau s-a prabusit in Mediterana. Piesele aparatului Lockheed Lightning P38, disparut fara urma in timpul unei misiuni de recunoastere in timpul celui de-al doilea razboi mondial, au fost gasite in apropiere de orasul francez Marsilia. Epava era la 80 de metri sub apa, iar coroziunea, furtunile si curentii marini o facusera de nerecunoscut. Expertul Philippe Castello a reusit totusi sa identifice aparatul ca fiind cel cu care Saint-Exupery a efectuat ultimul zbor. Motivele accidentului raman inca invaluite in mister.

In ultimii ani iesisera la suprafata mai multe indicii privind locul unde s-ar fi prabusit avionul scriitorului-pilot. In 1998, un pescar din Marsilia a gasit o bratara gravata cu numele sotiei lui Saint-Exupery. Doi ani mai tarziu, un scafandru a descoperit ramasitele unui avion de acelasi tip cu cel pilotat de scriitor. Confirmarea ca este vorba intr-adevar de avionul lui Saint-Exupery a venit abia ieri.
Ana Ilie


Aristocratul aventurier

Antoine de Saint-Exupery a fost unul dintre cei mai iubiti eroi ai Frantei. Posedand un deosebit simt al aventurii, Saint-Exupery s-a lansat in expeditii care au servit drept inspiratie pentru nemuritoarea poveste a „Micului print". Scrisa in limba engleza, in 1943, cartea a vazut lumina tiparului francez abia trei ani mai tarziu. „Micul print" a devenit una dintre cele mai citite carti din lume, dupa Biblie si „Capitalul" lui Marx, si a fost tradusa in peste 100 de limbi. Saint-Exupery avea doar 44 de ani cand a disparut fara urma.

×
Subiecte în articol: externe saint-exupery