x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dmitri Medvedev recunoaşte că Rusia este o ţară învechită la nivel de infrastructură

Dmitri Medvedev recunoaşte că Rusia este o ţară învechită la nivel de infrastructură

24 Aug 2009   •   00:00

Preşedintele rus Dmitri Medvedev pledează pentru modernizarea rapidă a întregii infrastructuri a Rusiei, la o săptămână după un accident, fără precedent, survenit la o centrală hidroelectrică din Siberia. Drama din Siberia a scos la iveală uzura sitului construit încă în epoca sovietică, titrează Interfax.



"Pe ansamblu, este necesar să acordăm o mai mare atenţie infrastructurii. În anumite cazuri, infrastructura este ineficientă şi are nevoie de o modernizare imediată", a reiterat Medvedev, care efectuează luni o vizită de lucru la Ulan-Ude, capitala republicii Buriatia, din Siberia, ocazie cu care a vizitat şi un templu budist. Lunea trecută, centrala hidroelectrică Saiano-Şuşenskaia, în Hakasia, aproximativ 4.300 km est de Moscova, a fost scena unui accident, fără precedent, în Rusia, soldat cu 69 de morţi, potrivit unui nou bilanţ provizoriu al victimelor. Şase persoane sunt date dispărute în continuare.

Cauza catastrofei rămâne obscură, dar anchetatorii ruşi au exclus categoric ipoteza unui act terorist, deşi o grupare islamistă necunoscută a afirmat vineri că ar fi plasat o grenadă antitanc în sala turbinelor. "O inepţie. Nu comentăm afirmaţii cretine", a afirmat, sub rezerva anonimatului, un responsabil de la Kremlin, citat de Interfax. Acesta a adăugat că, pentru a "absolvi de toate păcatele puterea rusă", islamiştii ar face bine să revendice toate cataclismele produse în ultimul secol în spaţiul rus, de la revoluţia bolşevică din 1917, care a condus la instaurarea comunismului, până la dictatura lui Stalin.

Potrivit Rushidro, întreprinderea publică care gestionează centrala, lucrările de reparaţii ar necesita minimum trei ani şi peste 40 miliarde de ruble (aproximativ 870 milioane de euro). Centrala, construită în urmă cu 30 de ani în timpul puterii sovietice în Siberia, este cea mai mare din Rusia, cu o capacitate de producţie ce o instalează printre lideri în plan internaţional. La întâlnirea cu guvernul buriat, preşedintele rus a făcut apel la întreprinderuile din sectorul energetic să limiteze creşterea tarifelor la electricitate, în timp ce întreaga Siberie riscă să se confrunte cu o penurie de energie electrică. "Sper că toţi participanţii la piaţa /energică/ vor da dovadă de raţiune şi nu se vor lăsa conduşi de ideea profitului imediat. Nu putem să admitem o creştere nejustificată a preţurilor la energie", a pledat şeful statului rus, în timp ce la o săptămână de la tragedia din Hakasia preţul la curentul electric a săltat în regiune de cel puţin cinci ori.

×
Subiecte în articol: externe