x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dodon vrea ca Germania să-şi asume un rol mai important în reglementarea conflictului transnistrean

Dodon vrea ca Germania să-şi asume un rol mai important în reglementarea conflictului transnistrean

28 Feb 2018   •   14:59
Dodon vrea ca Germania să-şi asume un rol mai important în reglementarea conflictului transnistrean

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, vrea ca Germania să-şi asume un rol mai important în reglementarea vechiului conflict îngheţat din regiunea separatistă Transnistria, relatează miercuri dpa. 

"Germania ar trebui să adopte o poziţie activă în vederea rezolvării acestei probleme", a declarat Dodon pentru dpa înaintea vizitei pe care o efectuează joi la Berlin. 

"Germania este un lider în Uniunea Europeană şi este profund implicată în legătură cu acest subiect", a mai spus preşedintele moldovean, care şi-a exprimat în trecut intenţia de a acorda o mai mare autonomie Transnistriei. 

Transnistria, o fâşie de pământ la graniţa cu Ucraina, şi-a declarat independenţa faţă de fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, iar Rusia menţine în regiune 1.200 de militari cu rol de menţinere a păcii, în baza unui vechi acord de încetare a focului. 

"Rusia şi Occidentul au nevoie de o agendă comună pentru această regiune şi de o poveste de succes comună", a mai spus Igor Dodon în interviul acordat în capitala Republicii Moldova, Chişinău. 

"Este de datoria mea să-i conving pe partenerii noştri, inclusiv Germania, că Moldova poate şi trebuie să fie această poveste de succes. Dacă reuşim, această regiune poate deveni în trei-patru ani un exemplu de cum pot fi rezolvate conflictele îngheţate postsovietice", a adăugat preşedintele moldovean. 

Ales acum un an şi jumătate cu promisiunea de a întări relaţiile cu Rusia, Igor Dodon a intrat în conflict cu oficiali favorabili Uniunii Europene în legătură cu deciziile politice. În Germania, el are prevăzute întrevederi cu reprezentanţi ai stângii din parlament.AGERPRES

×