x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Doi români, acuzaţi în SUA că au încercat să vândă arme rebelilor columbieni

Doi români, acuzaţi în SUA că au încercat să vândă arme rebelilor columbieni

18 Dec 2014   •   08:14
Doi români, acuzaţi în SUA că au încercat să vândă arme rebelilor columbieni

Trei bărbaţi, printre care doi români, au fost arestaţi în Europa în această săptămână fiind acuzaţi în Statele Unite că au conspirat să vândă arme pentru a fi utilizate împotriva americanilor în Columbia, au anunţat miercuri procurori federali din New York.
  
Toţi trei au fost acuzaţi de conspiraţie pentru a ucide ofiţeri şi angajaţi ai Statelor Unite şi de conspiraţie pentru a oferi sprijin material sau resurse unui grup rebel columbian.

Procurorii i-au acuzat pe Cristian Vintilă, 44 de ani, din România, Massimo Romagnoli, 43 de ani, din Grecia, şi Virgil Flaviu Georgescu, 42 de ani, din România, notează Reuters, citată de Agerpres.

Cei trei ar fi vrut să vândă arme anti-aeronave, arme de foc şi alte elemente grupului rebel columbian FARC pentru utilizarea lor împotriva Statelor Unite, dar afirmaţiile lor au fost făcute de fapt unor surse confidenţiale care lucrează în Administraţia SUA Antidrog, potrivit unui comunicat.
  
Guvernul SUA a desemnat FARC în 1997 organizaţie teroristă străină.
  
Potrivit procurorilor americani, FARC este cel mai mare furnizor mondial de cocaină şi membri FARC au ucis şi răpit americani ca represalii pentru asistenţa acordată de SUA luptei anticocaină din Columbia. Un membru FARC a fost extrădat în noiembrie în Statele Unite acuzat de luare de ostatici şi terorism.
  
Rechizitoriul nu precizează dacă FARC ştia despre intenţia celor trei de a vinde arme. Ei sunt acuzaţi că au fost dispuşi să vândă arme FARC, ştiind că ele ar fi folosite împotriva forţelor SUA care asistă guvernul Columbiei.
  
Vintilă şi Georgescu au fost arestaţi în Muntenegru luni şi Romagnoli a fost arestat tot acolo marţi, au afirmat procurorii în comunicat.
  
Nu se cunoaşte dacă vreunul dintre ei are avocaţi americani sau cât de curând ar putea fi extrădaţi în Statele Unite. Un purtător de cuvânt al procurorului din Manhattan Preet Bharara a refuzat să comenteze.
  
Forţele Armate Revoluţionare din Columbia au apărut în 1960 dintr-o mişcare ţărănească cerând reforma agrară şi guvernul columbian a început negocieri de pace în Cuba la sfârşitul anului 2012.

FARC a declarat o încetare a focului unilaterală nedeterminată începând cu 20 decembrie.

×