x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Două comandouri americane - la vânătoare de terorişti, în Africa

Două comandouri americane - la vânătoare de terorişti, în Africa

06 Oct 2013   •   08:30
Două comandouri americane - la vânătoare de terorişti, în Africa
Sursa foto: PO(Phot) SEAN CLEE / BRITISH MINISTRY OF DEFENCE / HANDOUT/EPA

Forţele speciale americane au executat, sâmbătă, două operaţiuni separate de comando în Africa, ţintind lideri ai reţelelor teroriste al-Qaeda şi al-Shabab - informează BBC.

Primul raid a fost executat în capitala libiană Tripoli. Anas al-Libi, 49 de ani, aflat pe lista FBI a celor mai căutaţi terorişti, a fost capturat chiar în faţa casei sale, în momentul în care îşi parca maşina. Brusc, trei vehicule l-au înconjurat, geamurile maşinii i-au fost sparte iar arma i-a fost luată înainte să poată reacţiona. Soţia teroristului a văzut întreaga scenă şi a povestit că membrii comandoului păreau străini. Misiunea a fost purtată cu acordul guvernului libian - a declarat un oficial SUA, citat de CNN.

Se presupune că Al-Libi, pe numele real Nazih Abdul-Hamed, este unul dintre cei care au condus atacurile cu bombă împotriva ambasadelor SUA din Kenya şi Tanzania, în 1998. El a fost pus sub acuzare în Statele Unite iar premiul pentru capturarea sa ajunsese la 5 milioane de dolari.

Al doilea comando american a acţionat în Barawe, pe coasta sudică a Somaliei. Misiunea avea ca obiectiv capturarea unui lider al-Sabab, organizaţie responsabilă pentru recentul atac de la centrul comercial Westgate, din capitala Kenyei, soldat cu 67 de morţi. Trupele US Navy Seals au debarcat şi s-au implicat într-un schimb de focuri timp de 15 minute, conform unor surse locale citate de BBC. Oficiali americani au declarac că militarii au ratat ţinta.

×
Subiecte în articol: comado antiterorism us navy seals