x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dreptatea este in asteptare, la Chisinau

Dreptatea este in asteptare, la Chisinau

17 Iul 2004   •   00:00

Rusia si-a afirmat intentia de a respecta decizia Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) in cazul "grupului Ilascu", a declarat joi ministrul moldovean de Externe, Andrei Stratan.

MARINA CONSTANTINOIU

Stratan a avut zilele trecute, la Moscova, intrevederi cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, relateaza BASA-Press, preluata de Mediafax. Tema principala a discutiilor a reprezentat-o relatia dintre cele doua state si solutionarea conflictului transnistrean. Cu aceasta ocazie, partea rusa si-a reiterat pozitia critica fata de sentinta pronuntata de CEDO in privinta membrilor "grupului Ilascu", dar a promis c-o va respecta.

SENTINTA. Dupa cum se stie, CEDO a condamnat Republica Moldova si Rusia pentru incalcarea drepturilor omului in cazul "grupului Ilascu", Moscova si Chisinaul avand de platit, pentru asta, daune de circa 800.000 de euro. Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, ultimii membri ai "grupului Ilascu" aflati in inchisoare in Transnistria, trebuie, conform sentintei, eliberati indata de regimul separatist de la Tiraspol.

In 1999, Ilie Ilascu si ceilalti trei frati de suferinta, Alexandru Lesco, eliberat luna trecuta, Tudor Petrov-Popa, Andrei Ivantoc, au depus la CEDO o plangere impotriva Moldovei si Rusiei. Grupul a acuzat Moldova, careia ii apartine de jure teritoriul Transnistriei, si Rusia, care, sustine Ilascu, "controleaza de facto Transnistria", de incalcarea drepturilor omului.

MUTENIE. Chisinaul nu a facut inca nici o declaratie oficiala in acest sens. Potrivit lui Stratan, autoritatile moldovene continua sa analizeze decizia CEDO, studiind si pozitia Rusiei in acest caz.

×
Subiecte în articol: externe