x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Dumitru Diacov: Cel puţin 20 de deputaţi comunişti doresc să îl voteze pe Marian Lupu preşedinte al Moldovei!

Dumitru Diacov: Cel puţin 20 de deputaţi comunişti doresc să îl voteze pe Marian Lupu preşedinte al Moldovei!

01 Dec 2009   •   00:00

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat din R.Moldova, Dumitru Diacov, afirmă că cel puţin 20 de deputaţi PCRM doresc să-l voteze pe Marian Lupu preşedinte pe 7 decembrie, informează Info-Prim Neo. Dumitru Diacov susţine că în cadrul Partidului Comuniştilor (PCRM) există două tabere - una care vrea să-l voteze pe Marian Lupu în funcţia de preşedinte, alta care categoric doreşte alegeri anticipate, iar liderul comunist Vladimir Voronin este la mijloc.



Prezenţi la emisiune, vicepreşedinţii celorlalte trei partide din cadrul Alianţei pentru Integrarea Europeană (AIE) - PLDM, PLM şi AMN - au declarat că rezultatul votului din 7 decembrie va condiţiona acţiunile ulterioare ale Alianţei - modificarea Constituţiei sau alegeri anticipate nu mai devreme de septembrie 2010. Dumitru Diacov a explicat că zilnic are întrevederi sau convorbiri telefonice cu deputaţi comunişti, astfel încercând să le afle poziţia faţă de alegerea şefului statului. "Cel putin 20 de deputaţi ar dori să voteze pentru Marian Lupu, pentru a se pune capăt crizei. În acelaşi timp, unii dintre ei vor să îşi păstreze statutul de membru PCRM", a spus Diacov.

Prim-vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Alexandru Tănase, a remarcat însă că între PCRM şi AIE sau PDM nu a existat o discuţie fundamentală, după modelul anului 2005, când opoziţia a mers la majoritatea parlamentară de atunci cu anumite condiţii pentru a vota şeful statului. "Într-o ţară normală au loc discuţii sistematice, iar la noi este imposibil. Deputaţii comunişti preferă să discute pe ascuns, în subsoluri, iar în faţa populaţiei la noi stânga şi dreapta nu se aşează la masa discuţiilor", a confirmat Dumitru Diacov.

Ideea este susţinută de vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, care consideră că PCRM nu este un partid democratic şi că Vladimir Voronin "nu discută de la egal la egal" cu oponenţii săi.

×
Subiecte în articol: externe