x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel, pe urmele lui Macron, la Casa Alba

Angela Merkel, pe urmele lui Macron, la Casa Alba

26 Apr 2018   •   16:17
Angela Merkel, pe urmele lui Macron, la Casa Alba

Intr-o ultima tentativa europeana de a-l convinge pe preşedintele Donald Trump să renunţe la impunerea de taxe vamale pentru importurile de oţel şi aluminiu din UE şi să nu abandoneze acordul nuclear iranian, cancelarul Angela Merkel s-a deplasat vineri la Washington.

 

Prevazuta doar pentru o zi, vizita vine dupa cele trei zile petrecute în capitala SUA de seful statului francez, Emmanuel Macron, care în pofida "complicităţii" afişate cu omologul sau de la Casa Albă nu pare să fi obţinut concesii în aceste două importante dosare. De altfel, nici Merkel nu-şi face prea mari iluzii, în special în privinţa creşterii taxelor vamale la oţelul şi aluminiul europene.

"Trebuie să plecăm de la principiul că de la 1 mai vor fi percepute taxe vamale", avertiza un responsabil german. In martie, Trump a decis impunerea unor taxe de 25% la importurile de oţel şi de 10% la cele de aluminiu, acuzându-i pe partenerii comerciali ai SUA de practici neloiale. UE beneficiază de o scutire până la 1 mai, în schimbul unei mai mari deschideri a pieţelor europene.

La rândul lor, europenii au anunţat deja că vor fi luate măsuri de retorsiune comercială în privinţa unor produse americane emblematice. Trump a evocat în schimb alte taxe punitive, vizând în special sectorul strategic al automobilelor din Germania, ţară al cărei excedent comercial pare să-l exaspereze pe preşedintele american.

"Cancelaria ar prefera să negocieze, dar pentru asta ar fi nevoie de o scutire mai de durata", a menţionat acelasi oficial de la Berlin, subliniind că tara sa doreşte "aprofundarea importantelor şi bunelor relaţii economice cu americanii".

In ceea ce priveste acordul nuclear iranian, Teheranul a anuntat deja ca, in cazul unei dezicii nefavorabile a SUA, ar putea relua demersurile vizând obţinerea armei atomice. Se pare însă că Trump se pregăteşte să denunţe tratatul negociat de predecesorul său Barack Obama, înainte de termenul limită de 12 mai acordat marilor puteri europene semnatare ale documentului pentru a "remedia deficienţele groaznice" ale acestuia, altfel ameninţând că va refuza să extindă suspendarea sancţiunilor împotriva Teheranului prevăzută de document.

Macron a propus negocierea unui acord complementar, pentru a răspunde unora dintre revendicările SUA, mai ales în ce priveşte programul balistic al Iranului, dar la finalul vizitei sale optimismul pare sa-i fi disparut. Acordul "nu poate fi anulat în mod unilateral", a notat responsabilul german. Cu excepţia SUA, toate celelelate parti - Paris, Berlin, Londra, UE, Beijing şi Moscova, alaturi de inspectorii internaţionali - consideră că Teheranul îşi respectă angajamentele.

Fie că este vorba de Iran sau de comerţ, "intrebarea este dacă preşedintele Trump vrea să rezolve aceste probleme pentru a relansa cooperarea cu aliaţii europeni sau dacă vrea să continue să o submineze", a comentat Karen Donfried, de la German Marshall Fund. "Dacă alege a doua variantă, va fi încă o dovadă că 'America inainte de toate' înseamnă de fapt 'America singură' " - a apreciat analista. AGERPRES

×